Hrvatska prilagodba

Aktivistička drama na braniku prava žena: Montažstroj osuvremenio kultnu Wolfovu dramu

Boris Pavelić

Hrvatska prilagodba »Cijankalija218« sastoji se od radijske drame u osam nastavaka u kojoj sudjeluje trinaest hrvatskih glumaca. Načinjeni su i kratki videofilmovi koji prate epizode, a sve se može poslušati i pogledati na mrežnoj stranici cijankalij.montazstroj.hr



ZAGREB»Do današnjega dana, od posljedica nestručnog, ilegalnog prekida trudnoće, svakih deset minuta u svijetu umire jedna Hete« – upozorenje je to umjetničkog projekta »Cijankalij218« znamenitoga multimedijskog projekta Montažstroj Boruta Šeparovića, koji je sa skupinom umjetnika osuvremenio njemačku aktivističku dramu »Cijankalij218« Friedricha Wolfa, želeći upozoriti na opasnosti nelegalnih pobačaja te se zauzeti za pravo žene da odlučuje o vlastitome tijelu.


»Cijankalij218« kultna je njemačka drama koju nazivaju »oružjem za ženska i radnička prava«. Kada je 1929. praizvedena, zagovarajući pravo na tada zabranjeni pobačaj, izazvala je nasilan otpor protivnika pobačaja, što se ponovilo u nekoliko zemalja u kojima je izvedena.


Dramu od osam prizora Borut Šeparović pretvorio je u radijsku dramu od osam nastavaka, koja je objavljena i besplatno dostupna na bogatoj internetskoj stranici cijankalij.montazstroj.hr. Riječ je, objašnjavaju u Montažstroju, o »cross-media projektu« kojim je »Cijankalij218«, u obliku »zvučne rekonstrukcije«, doživio hrvatsku praizvedbu.




Premda je riječ o medijski iznimno zanimljivoj prilagodbi drame, koja tekst pisan za kazališne daske pretvara u umjetnički obrađen multimedijski projekt besplatno dostupan svima, možda i važnija od toga jest aktivistička poruka projekta, nedvosmisleno iskazana u odabiru teksta, najpoznatijeg umjetničkog djela antifašističkoga komunističkog liječnika i pisca Friedricha Wolfa, koji je velik dio života posvetio borbi za ženska prava.


»Naša je stvarnost sazdana od željeza. Dužnost je pjesnika da od tog željeza kuje oružje, koje će radnici uzeti u svoje ruke!«, govorio je Wolf, koji je »Cijankalij218« napisao s nakanom da sruši tadašnji 218. članak njemačkoga Kaznenog zakona, koji je zabranjivao pobačaj.


Drama prati sudbinu mlade žene Hete koja umire od trovanja nakon što ozlijedi utrobu pokušavajući sama obaviti pobačaj. Napisana kao aktivistički komad u sklopu pokreta za legalizaciju pobačaja kojim Wolf demaskira svu okrutnost i nasilje društva nad ženama, »Cijankalij218« prvi je put izveden u Berlinu 9. rujna 1929., da bi do kraja godine stotinjak puta bilo rasprodano cijelo gledalište. Protivnike pobačaja, međutim, taj je komad razgnjevio: na izvedbama u njemačkim gradovima glumcima su dovikivali da su »svinje« i »vragovi«, a u Poljskoj su bacili suzavac u publiku, vičući: »Dosta s boljševizmom! Dosta s pornografijom!«


Hrvatska prilagodba »Cijankalija218« sastoji se od radijske drame u osam nastavaka u kojoj sudjeluje trinaest hrvatskih glumaca. Načinjeni su i kratki videofilmovi koji prate epizode, snimljeni komentari glumaca o problemu pobačaja, te tekstovima rekonstruirani društveni uvjeti tadašnje kasne Weimarske republike u osvit uspona nacizma. Sve je to dojmljivo i pregledno dostupno na mrežnoj stranici projekta, zajedno s najavom dokumentarnog performansa »Ljubav i ekonomija« kojim će umjetnički kolektiv »Cijankalija218« 11. lipnja u Zagrebu »povesti na povijesno putovanje od Weimarske Njemačke do Hrvatske danas«.