19. MFF od 26. do 30. srpnja

Je li antifašizam floskula? Najavljen ovogodišnji Motovunski filmski festival

Maja Hrgović

S predstavljanja ovogodišnjeg MFF-a  / Foto MFF

S predstavljanja ovogodišnjeg MFF-a / Foto MFF

Festival će ponuditi niz kandidata za Oscara, bisere nove talijanske kinematografije, naslove koji kritički propituju jačanje desnice u Europi



ZAGREB »Prošle je godine bilo bolje, ove će godine biti isto tako« – neslužbeni je moto Motovun Film Festivala koji će u svome 19. izdanju, od 26. do 30. srpnja, posjetiteljima istarskog »brda filmova« ponuditi niz kandidata za Oscara, bisere nove talijanske kinematografije, naslove koji kritički propituju jačanje desnice u Europi…


Ovo potonje tematska je okosnica programa dovitljiva naziva »Gdje si bio 2016?«, koji je predstavljen na konferenciji za novinare u Laubi, kući za ljude i umjetnost. Ovog je tjedna započelo i službeno zagrijavanje za festival, Motovunizacija – besplatnom projekcijom filma Močvara na terasi Centra Kaptol.


– U glavnom programu imamo 19 filmova koji stižu iz cijelog svijeta – od Novog Zelanda i Argentine preko Kube do Hrvatske, rekao je Igor Mirković, direktor festivala. Uz njega, na konferenciji je govorila i Milena Zajović, selektorica glavnog programa te Sanja Milinović, predstavnica Hrvatskog Telekoma koji sponzorski podržava festival.


Film snimljen mobitelom




– Od velikih filmova koji su već ovjenčani velikim nagradama, tu je pobjednik Berlinalea »Gori more« Gianfranca Rossija, talijanski dokumentarac koji govori o izbjegličkoj krizi koju smo osjetili i u Hrvatskoj, a ispričan iz vizure dvanaestogodišnjaka, zatim Jarmuschov »Gimme Danger«, moćni dokumentarac o Iggy Popu i bendu The Stooges, rekla je Zajović.


Igor Mirković je pak kao zanimljivost programa izdvojio »Tangerine« Seana Bakera, dugometražni igrani film u potpunosti snimljen mobitelom, a premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu.


– Dosad smo u Motovun dovlačili role filmova teške i po 20 kilograma, a sad imamo jedan koji je snimljen stvarčicom koja stane u džep i vrtimo ga na platnu dugačkom osam metara, rekao je.


U glavnom festivalskom programu je još i dobitnik nagrade u Cannesu »(M)Učenik« Françoisa Chalaisa, američki film »Neke žene« Kelly Reichardt s poznatom glumačkom postavom koju čine Laura Dern, Michelle Williams i Kristen Stewart te premijera argentinskog kandidata za Oscara »Klan«, filma koji donosi zastrašujuću priču temeljenu na istinitim zlodjelima obitelji profesionalnih otmičara. Motovun će ugostiti Kseniju Marinković i Mirjanu Karanović, glumice filma »Dobra žena«, a bit će prikazan i novi film Snježane Tribuson »Sve najbolje«.


Fellinijev »Amarcord«


Selektorica Milena Zajović izdvaja još i mađarski film Attile Tilla »Ubojice na kotačima«. Čak tri prateća programa odaju počast talijanskoj kinematografiji: »I grandi maestri« posvećen je petorici najboljih talijanskih redatelja današnjice, »Il Mezzogiorno« predstavlja filmove s talijanskog juga, dok je »Commedia all’ italiana« rezervirana za komedije. Bit će prikazan i Fellinijev klasik »Amarcord«.  


Jednom od velikih tema suvremene Europe, pitanjem je li antifašizam floskula, bavi se popratni program »Gdje ste bili 2016.?« u sklopu kojeg će biti prikazana njemačka festivalska uspješnica »We Are Young. We Are Strong«, grčki »Fascism Inc.« o zamecima nove fašizacije društva, zatim rusko-izraelski dokumentarac »Credit for Murder« o posljedicama ignoriranja novog vala fašizacije. Misiju da motovunski festival učine svakom godinom sve boljim, organizatori kane ostvariti i uz pomoć zanimljivog popratnog programa: svirat će Edo Maajka i talijanski etno bend Kalàscima.