Radovi zatvorenika

“Izvana/Iznutra”: U Filodrammatici izložena izložba radova zatvorenika kaznionica

Nela Valerjev Ogurlić

Segment izložbe u Filodrammatici / snimio S. DRECHSLER

Segment izložbe u Filodrammatici / snimio S. DRECHSLER

Izložba je rezultat projekta udruge »Skribonauti« koja posljednje četiri godine u suradnji sa suvremenim umjetnicima provodi umjetničke programe i kreativne radionice u hrvatskim zatvorima i kaznionicama



Stripovi koji se bave zatvorskom svakodnevicom, literarni radovi i filmski omnibus »Slobodni vikend« radovi su zatvorenika iz devet hrvatskih kaznionica, prikazani na izložbi »Izvana/Iznutra« koja je otvorena u Galeriji Filodrammatica. Izložba je rezultat projekta udruge »Skribonauti« koja posljednje četiri godine u suradnji sa suvremenim umjetnicima provodi umjetničke programe i kreativne radionice u hrvatskim zatvorima i kaznionicama.


Produkte radionica objedinili su u instalaciju kojoj je cilj propitati odnos zatvorenosti i slobode te umjetnosti kao alata socijalnog uključivanja. Kao rezultat radionica kreativnog pisanja i stripa nastali su »Zapisi s margine« čiji su autori zatvorenici muške kaznionice u Lipovici, ženske kaznionice u Požegi i zatvora u Remetincu.


Tematski gledano – jedni su duboko ukorijenjeni u zatvorsko iskustvo i svakodnevnu dinamiku života pod stalnim nadzorom, dok drugi imaginaciju stavljaju u službu bijega od svakodnevice.




»Svi sanjaju nešto lijepo i milo/ Ujutro ustaju vedro i čilo/ Sačuvaj bože od sanka moga/ Ja stalno sanjam suca svoga« – stihovi su jedne od štićenica požeške kaznionice.


Filmski omnibus »Slobodni vikend« sastoji od tri kratka filma koja donose pogled zatvorenika na vlastitu poziciju i učinak koji činjenica da izdržavaju kaznu ima na njima bliske osobe. Filmovi su rezultat radionice dokumentarnog filma koju je u kaznionici Lipovica vodio Igor Bezinović, a kao mentori ostalih radionica u projektu su sudjelovali i Mima Simić, Mario Kovač, Nikša Marinović, Thomas Johnson, Dina Karadžić, Dina Rončević i Helena Janečić.


Kao rezultat dramske radionice održane pod vodstvom Marija Kovača i Nikše Marinovića nastala je i monodrama »Iz pakla u pakao« temeljem teksta Branka Šestaka, koji na direktan, sirov i necenzuriran način opisuje svijet iza rešetaka, a ovih je dana premijerno prikazana u Beogradu.


U različitim radionicama do sada je sudjelovalo više od 180 zatvorenika, a projekt je između ostalih obuhvatio zatvore u Karlovcu, Splitu, Rijeci i Varaždinu.


Izložba će u Rijeci biti otvorena do 12. prosinca.