Velik interes

Ženski doživljaj svijeta: U Galeriji Principij otvorena izložba ”Fotografkinje 2017.”

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Na natječaju sudjelovale 123 autorice sa 693 fotografije



RIJEKA Uz nastup Mješovitog pjevačkog zbora »Rijeka Sempre Allegro« sinoć je u Galeriji Principij otvorena izložba »Fotografkinje 2017.« koja je privukla toliko posjetitelja da je dio publike više od pola sata čekao pred vratima da bi mogli ući u galeriju i pogledati izložbu koju Fotoklub Rijeka tradicionalno priređuje povodom Međunarodnog dana žena, već osmu godinu za redom.


Na izložbi koja predstavlja ženski doživljaj svijeta sudjeluju isključivo žene čiji se radovi odabiru na natječaju na koji su se ove godine odazvale 123 autorice sa 693 fotografije. Tema je bila slobodna, a mogućnost sudjelovanja imale su sve žene, neovisno o tome bave li se fotografijom profesionalno ili hobistički, stalno ili tek povremeno.


Povjesničarke umjetnosti Branka Arh, Marija Lazanja Dušević i Sabrina Žigo za izložbu su odabrale 130 fotografija. Svaka autorica na izložbi je predstavljena s jednom fotografijom, a nekolicina i s dvije, što je rezultat iznimne kvalitete predočenih radova koja je selekciju učinila vrlo zahtjevnom, naglašeno je na sinoćnjem otvorenju izložbe.




Prema riječima Marije Lazanje Dušević, autorice su slobodnoj temi pristupile na različite načine: neke kao promatračice okoline s iznimnim snapshotovima, druge s novinarskim pristupom uz naglasak na društvenu i socijalnu problematiku, treće sa sklonosti apstrakciji, a četvrte redateljski, odmjereno i gotovo sa slikarskim pristupom te naglaskom na simboliku i filozofsko poimanje stvarnosti.


Prva nagrada dodijeljena je Snježani Bratanović za fotografiju »New generation« koja uz promišljeno kadriranje i dramatično osvijetljenje iznosi temu »virtualizacije« novih generacija, naslućujući pritom društveno otuđenje. Drugu nagradu dobila je Neda Rački za fotografiju »Rat i mir« koja problematizira pitanja slobode i ženskih prava u kontekstu islamske kulture, odnosno propituje odnose moći i položaj žena patrijarhatu. Fotografkinja je vješto kadrirala u suodnos veliki totem islamskog moćnika, te nasuprot tome slobodnu djevojčicu čija je budućnost njena majka s feredžom. Treća nagrada dodijeljena je Sonji Županović za fotografiju »Život«, portret djevojčice s naglašenom ekspresijom tuge koja gleda promatrača prenoseći mu svoju emociju.


Stručni žiri dodijelio je i desetak pohvala za niz fotografija. Predsjednika Fotokluba Rijeka Borislava Božića naročito je dojmilo što brojni radovi na sjajan način korespondiraju s današnjim vremenom, a problemski pristup stvarnosti kao posebnu kvalitetu ovogodišnje izložbe istaknula je i Marija Lazanja Dušević. Izložba će biti otvorena do 14. ožujka.