Pomorski i povijesni muzej

Želimo da Riječani steknu naviku dolaženja u Muzej

Nela Valerjev Ogurlić

Ovog ljeta imali smo čak 82 posto više posjetitelja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Vjerujem da se takav rast dogodio zahvaljujući tome što smo po cijele dane bili otvoreni,a voljeli bismo da se taj trend održi čitave godine



RIJEKA  Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja dobio je vrijedno priznanje za kontinuirani doprinos kvaliteti turizma i promociji Rijeke u sklopu akcije »Volim Hrvatsku – Volim Rijeku« koju svake godine provodi Turistička zajednica Grada Rijeke.


Muzej je dobio priznanje u kategoriji »Tajni kupac« što ravnateljica Tea Perinčić ističe kao posebno značajno jer govori o pravoj kvaliteti rada s posjetiteljima.


  – Nagrada nam je jako draga jer smo i lani bili u konkurenciji, ali smo dobili izvještaj iz kojeg smo vidjeli da na nekim detaljima još treba poraditi. Primjedbe nisu bile velike, ali su govorile da u kontaktu s posjetiteljima treba biti srdačniji, pozvati ih da nas ponovno posjete, pružiti im više informacija i o drugim riječkim atrakcijama… Veseli me da smo ljubaznim i uslužnim ponašanjem ostvarili pomak koji je primijećen, a još mi je draže što su za to zaslužni svi naši djelatnici.




  Naime, da bismo održali tempo cjelodnevnog radnog vremena uveli smo dežurstva na porti u kojima su sudjelovali i svi kustosi, uključujući i mene. Bilo je mišljenja da si ravnateljica ne bi smjela dopustiti da sjedi na porti, ali ja mislim da u tome svi moramo ravnopravno sudjelovati – kaže Tea Perinčić koja je jednu od glavnih zadaća muzeja vidi njegovo otvaranje zajednici.


  – Na sve načine trudimo se animirati publiku, a posebno najmlađe, da steknu naviku dolaženja u Muzej i da se tu osjećaju ugodno. Ne ide uvijek lako, jer se navike sporo grade, ali to nas neće obeshrabriti i bit ćemo uporni. Ovog ljeta imali smo čak 82 posto više posjetitelja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Vjerujem da se takav rast dogodio zahvaljujući tome što smo po cijele dane bili otvoreni, ali voljeli bismo da se taj trend održi i ostale mjesece u godini. No, domaći ljudi još uvijek ne pokazuju interes kakav priželjkujemo, kaže ravnateljica, podsjećajući na stalnu pogodnost besplatnog posjeta nedjeljom.


  – Nedjeljom od 16 do 20 sati nudimo besplatan ulaz svoj djeci i njihovoj pratnji, a tog dana se po 50 posto sniženim cijenama mogu kupiti i sva naša izdanja. Pozivamo građane da dođu i to iskoriste! Želimo da se naviknu na to da smo ovdje zbog njih. S veseljem ćemo ih provesti postavom, pokazati sve što ih zanima, odgovoriti na svako pitanje, a ponovno ćemo aktivirati i obiteljske radionice u Čudotvornici koje su zamrle zbog slabog odaziva, kaže Tea Perinčić.


  Osim besplatnih nedjeljnih posjeta i obiteljskih radionica koje bi iznova trebale zaživjeti od idućeg mjeseca, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održavaju se i radionice za djecu pod vodstvom vanjskih suradnika koje se plaćaju, ali ih Muzej subvencionira pa su cijenom od 100 kuna mjesečno dostupnije nego što to bi to bile inače.


  Srijedom i petkom na rasporedu je dramska radionica »Dramci iz Guvera« , pod vodstvom akademskog glumca Zorana Josića u koju je za sada uključeno petero djece, a ima mjesta za njih još desetero u dobi od 8 do 18 godina.


U prvom dijelu radionice polaznici prolaze školu glume, dok će u drugom dramatizirati, a potom i scenski uprizoriti priče i događaje vezane uz naš zavičaj i njegovu baštinu. Četvrtkom u popodnevnim satima od 17 do 18.30 i od 18.30 do 20 sati na rasporedu je likovna radionica Muzejski mali atelje – MUMA, za osnovce viših i nižih razreda, pod vodstvom likovne pedagoginje Nine Licul, a isti termini utorkom rezervirani su za radionicu glagoljice za djecu i odrasle »Glagoljati je lako, nauči kako!« pod vodstvom profesorice hrvatskog jezika i književnosti te muzeologije Petre Uremović. Za sve radionice upisi su još otvoreni.  

  – Kao novinu u prosincu uvodimo i vodstva kroz postav uz sudjelovanje glumaca. Umjesto klasičnog vodstva oni će postav oživjeti svojim pričama, glumeći epizode vezane uz zanimljive ličnosti i događaje iz prošlosti Rijeke. Za početak će to biti odrasli glumci, koji upravo uvježbavaju uloge, a vremenom će se uključiti i Dramci iz Guvera, saznajemo od Tee Perinčić koja najavljuje da će se takva vodstva održavati barem jednom mjesečno.