Treći dan komunizma

ZBOR CRVENE RIJEKE Janša, Janša i Janša na izborima

Kim Cuculić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

RIJEKA Izložba »Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša: Izbori« otvorena je večeras u Filodrammatici u sklopu Trećeg dana komunizma Zbora crvene Rijeke, u organizaciji Galerije SIZ. Kako je na otvorenju kazao Nemanja Cvijanović, na izložbi su predstavljeni promotivni materijali predizborne kampanje Janše, Janše i Janše.– Godine 2007. tri slovenska umjetnika pridružila su se konzervativnoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) i svoja imena službeno promijenili u Janez Janša, poput imena ondašnjeg premijera Slovenije i predsjednika te stranke. Na slovenskim parlamentarnim izborima 3. lipnja 2018. jedan od njih kandidirao se kao član oporbene stranke Levica u Grosuplju, kraju iz kojega je bivši premijer Janez Janša – pojasnio je Cvijanović.

U priopćenju za javnost Janez Janša (umjetnik) izjavio je:


»Moja kandidatura za parlament logična je posljedica mog pogleda na društvo. Stalo mi je do toga što se događa. Reagiram na stvari. Želim ih promijeniti. Društvo mora biti organizirano na takav način da služi svojim građanima, a ne kapitalu. Kapital ne zanima ni društvo, ni umjetnost, niti pojedinac.«


Uz izložbu je održano performativno predavanje, koje je prikazalo izbornu kampanju »Janša, Janša i Janša« iznoseći dokumente, slike i video zapise, te osobne i javne recepcije njihove kampanje. Zbor crvene Rijeke manifestacija je međunarodne borbene umjetnosti i teorije, a ovoga puta na programu su bila predavanja i panel diskusija uz sudjelovanje Mire Bogdanović, Hrvoja Štefana i Srećka Puliga. Teme su bile »Vrijeme Druge internacionale«, »Teorija lenjinističke partije Georga Lukácsa i njezino današnje značenje« te »Protagonistička partija za socijalizam 21. stoljeća«. Polazišno pitanje bilo je svjedočimo li terminalnoj krizi ili obnovi ideja partije na ljevici? Kako je istaknuto, postoje argumenti za jedno i drugo viđenje.