MUO u Zagrebu

Velika retrospektivna izložba Murtić/Keramika: Zapanjujuća energija

Maja Hrgović

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak



ZAGREB Originalni murali, ploče i tanjuri iz ciklusa »Nova apstrakcija« kojem je Edo Murtić posvetio posljednje razdoblje svog bogatog opusa, okosnica su izložbe Murtić/Keramika koja je danas, točno u podne, otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt. Projekt je ovo koji svjedoči o umjetnikovoj golemoj strasti prema keramici: zadnjih godina života ostvario je impozantne keramičke stijene, a uz ovu je izložbu vezana i netom dovršena obnova njegova najvećeg murala, onog u Termama Tuhelj. Obnova je dovršena ovog tjedna, a riječ je o velebnoj zidnoj dekoraciji u dužini od 42 metra, izvedenoj u tehnici emajla, točno prema autorovoj ideji i mjerama zida, postavljenoj 1982. godine.


Izložba iznenađenja


Živopisna, energična izložba koja krije puno iznenađenja, realizirana je u suradnji s Fundacijom Murtić i predstavlja retrospektivni prikaz Murtićevog opusa u keramici. Tu su i skice koje je umjetnik napravio u razdoblju između 1998. i 2000. godine, ne dočekavši njihovu realizaciju.


– U keramici, u emajlu, i dakako u grafici, Murtićeva su djela odskakala od svega što se u nas radilo. Prepoznatljiv znak na svim područjima djelovanja bio je karakterističan umjetnikov rukopis: brza, silovita i nadasve sigurna gesta koja je potvrđivala nesvakidašnju individualnost, ističe Zvonko Maković. 




Rad Fondacije Murtić predstavio je novinarima jučer, u obilasku izložbe, umjetnikov sin Ranko Murtić. 


– Jedan cjelovit segment njegova stvaralaštva, koji je dosad uvijek nekako ostajao po strani, prvi put dostojno prikazujemo, istaknuo je Ranko Murtić.Pišući prije mnogo godina o slikama Ede Murtića, francuski kritičar Jean Cassou primijetio je kako je »sve u njima energija, bilo da je riječ o sadržaju ili pokretu«. Sam je autor u više navrata govorio kako su ga na to inspirirali istarski krajolici.


Spomenik pjesniku


Vjerojatno najambiciozniji projekt koji je Edo Murtić zamislio izvesti u keramici spomenik je pjesniku Juri Kaštelanu, inače bliskom slikarovom prijatelju s kojim se poznavao od studentskih dana i blisko surađivao sve do Kaštelanove smrti 1990. godine. Spomenik je zamišljen kao gigantski kvadar postavljen u plitki bazen s vodom, a čije su stijene prekrivene keramičkim pločama. Murtić je ovo djelo namjeravao postaviti u konkretan ambijent, park Ribnjak u središtu Zagreba, no nije izveden. U istome se parku, inače, nalazi spomenik pjesniku Ivanu Goranu Kovačiću koji je početkom šezdesetih izveo kipar Vojin Bakić, a koji predstavlja jedno od antologijskih djela hrvatske spomeničke plastike.


– Stranice kvadra na svojem spomeniku Murtić zamišlja kao murale i prekriva ih karakterističnim motivima koje smo nalazili na djelima što ih je izveo tih kasnih devedesetih godina. U pojedinim verzijama prijedloga za spomenik Kaštelanu Murtić je površine cakline prekrivao pjesnikovim stihovima integriranim u slikovni dio površine keramičkih murala, objašnjava Maković.


Ranko Murtić je najavio da bi dogodine trebale biti dovršene pripreme za izložbu i prateću knjigu iz posljednjeg Murtićevog tematskog opusa »Nove apstrakcije«, a radi se i na prvoj monografiji posvećenoj Edi Murtiću (1921-2005)


Izložba u MUO-u bit će otvorena do 3. siječnja iduće godine.