Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. siječnja 2020.
Marina Selak

U potrazi za izgubljenom ljepotom: Retrospektivna izložba Marine Selak u Galeriji Klovićevi dvori

ilustracija: Galerija Klovićevi dvori
ilustracija: Galerija Klovićevi dvori
Autor:
Objavljeno: 30. svibanj 2019. u 7:45 2019-05-30T07:45:44+02:00

Raskošni mediteranski vrtovi, kao što skrivaju pravu istinu o traganju za ljepotom, svetosti pojedinih toposa, tako otkrivaju i izazove lutanja ili varljive privide uvjerljivih mitskih prizora sjećanja i zaborava", ustvrdila je u predgovoru kustosica izložbe Koraljka Jurčec Kos.

ZAGREB - Izložba "Trideset godina u potrazi za izgubljenom ljepotom“ Marine Selak, koja se otvara u četvrtak u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, donosi retrospektivan izbor umjetničinih radova naglašeno intenzivna kolorita, nastale između 1990. i 2016. godine.

Tim odabirom, ističe se u najavi izložbe, Darko Schneider ne propušta istaknuti razvoj autentičnog umjetničina rukopisa koji širokim potezima gradi duboko promišljene i proživljene kompozicije arkadijskih krajolika.

"Krešendo poteza diktira ritam materijalizacije zamišljene glazbene partiture na slikarskome platnu. Međutim, raskošni mediteranski vrtovi, kao što skrivaju pravu istinu o traganju za ljepotom, svetosti pojedinih toposa, tako otkrivaju i izazove lutanja ili varljive privide uvjerljivih mitskih prizora sjećanja i zaborava", ustvrdila je u predgovoru kustosica izložbe Koraljka Jurčec Kos.

Po njezinim riječima, naslov izložbe Marine Selak je sintagma što objedinjuje njezinu dosljednost u istraživanju mogućnosti slikarskoga medija s izražavanjem svojevrsna pojmovnika filozofskog naslijeđa zasnovana na antičkim mitovima i legendama.

Podsjetila je kako je umjetnica na svojoj zadnjoj izložbi održanoj u Galeriji Kristofora Stankovića (Skupština Grada Zagreba) 2016. godine gotovo programatski objavila "Ljepota najjače sja“ ponovo se vrativši mitskim uvalama Odisejeva vremena, furioznu koloritu Orlanda i plamsavom dinamikom odnosa boja i poteza dočaranoj Vojnovićevoj "Oluji".

"Jednako tako sa svakom dovršenom slikom Marina Selak već utire put prema novom ciklusu, nagoviještenu u slici "Dubrovnik: rođenje u kamenu", najavljujući gradivnu neiscrpnost motiva što je zaokupljaju, pri čemu stvara živu osobnu partituru svoga 'srca u kamenu'“, istaknula je kustosica.

Marina Selak rođena je u Zagrebu, gdje je završila Gornjogradsku gimnaziju i paralelno srednju Glazbenu školu Vatroslav Lisinski. Na Filozofskom fakultetu diplomirala je filozofiju i komparativnu književnost, a studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti gdje je pohađala poslijediplomski studij iz međunarodnih političkih odnosa.

Njezina izložba u Klovićevim dvorima bit će otvorena idućih mjesec dana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.