Vila Angiolina

U Opatiji se danas otvara izložba ‘Gustav Klimt, pionir moderne – 100 godina nakon’

Hina

Klimtov 'Suncokret' / Reuters

Klimtov 'Suncokret' / Reuters

 Izložba o Gustavu Klimtu sastoji se od petnaest postera koji govore o Klimtovu životu i radu, a obogaćeni su reprodukcijama njegovih slika, crteža, murala te 7 njegovih crteža olovkom



ZAGREB Izložba »Gustav Klimt: pionir moderne – 100 godina nakon» u povodu 100. obljetnice smrti velikoga austrijskog slikara Gustava Klimta (1918.-2018.) svečano će biti otvorena večeras u Vili Angioline u Opatiji.


 Otvorenje će biti upriličeno u prizemlju Vile Angioline te domjenkom u Grand hotelu 4 Opatijska cvijeta.


 Izložba o Gustavu Klimtu sastoji se od petnaest postera koji govore o Klimtovu životu i radu, a obogaćeni su reprodukcijama njegovih slika, crteža, murala te 7 njegovih crteža olovkom.




 Osnovavši »Društvo umjetnika«, dekorativno je uređivao muzeje i građevine, nakon čega je postao predstavnikom austrijske secesije ili jugendstila. Poslije toga dolazi njegovo zlatno razdoblje u kojem nastaju »Beethovenov friz«, a potom i glasovita slika »Poljubac«.


 Izložba je nastala pod pokroviteljstvom Austrijskoga kulturnog foruma Zagreb.


 Na otvorenju izložbe predavanje »Slikar koji se nije želio svidjeti mnogima. Hommage Gustavu Klimtu u povodu 100. godišnjice smrti« održat će Irene Kraševac.


 Uz nju, govorit će direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sussane Ranetzky, gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić te ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Gabrijela Krmpotić Kos.