Izložba fotografija

U Kortilu izložba vrsnog autora: “Samo žene” u objektivu Rina Gropuzza

Ivana Kocijan

Foto: Rino Gropuzzo

Foto: Rino Gropuzzo

Izložba koja donosi 60-ak radova, dijelom je retrospektivnog, a dijelom (pod)tematskog karaktera



RIJEKA U galeriji Kortil sutra će, u 19 sati, biti otvorena izložba fotografija »Samo žene« Rina Gropuzza. Prema riječima kustosa izložbe Tomislava Čopa, izražajnost radova ovog vrsnog fotografa određena je specifičnim zakonitostima modnog i reklamnog (pri)kazivanja kojima se autor posvećuje od početaka svog profesionalnog djelovanja. Kanonizirana ljepota u motivu ženskog akta i prikaza, ujedno i tema ove izložbe, središnji je lokus po kojem je Gropuzzo znan.


Izložba koja donosi 60-ak radova, dijelom je retrospektivnog, a dijelom (pod)tematskog karaktera. Nastojalo se naglasiti slojevitost autorovog pristupa temi te njegov fotografski talent: od studijskog promišljanja ženskog tijela, preko naglašenog skulptorskog pristupa istom motivu te umješnog poimanja tijela u pejzažu, do estetiziranog čistog kolorističkog modeliranja i zaokupljenosti portretizacijom istaknute psihologizacije.


U svemu tome Rino Gropuzzo svjedoči svoju fascinaciju i ljubav u prikazivanju žene i autorsko poštovanje prema istoj, kao i mediju fotografije u kojem djeluje.