HDLU Rijeka

U Kloviću se otvara izložba “Crvena ruža Jadrana” Dinka Svobode

Kim Cuculić

Izložba će biti otvorena 18. siječnja u Galeriji »Juraj Klović«



RIJEKA Samostalna izložba Dinka Svobode pod nazivom »Crvena ruža Jadrana – Moruzgva, actinija equini« bit će otvorena u Galeriji »Juraj Klović« u četvrtak, 18. siječnja, u 12 sati.


– Izložbom »Imago Mundi« suvremenih umjetnika (Venecija, 2015) Luciano Benetton obilježio je osamdesetu obljetnicu svoje tvrtke. Na toj izložbi minijatura iz cijelog svijeta moja sličica moruzgve postigla je značajan uspjeh. Stoga ovu moju izložbu posvećujem toj crvenoj ruži Jadrana, actiniji equini, simbolično označenoj crvenom kružnicom. Nizom kružnih elemenata izražavam svoje trenutno raspoloženje izazvano nestašnom crvenom točkicom u nepredvidljivom okruženju kao što se u prirodi i događa – kaže Dinko Svoboda u povodu svoje izložbe.


Flora i fauna Jadrana osnovne su teme gotovo cjelokupnog slikarskog opusa Dinka Svobode. U ovom najnovijem ciklusu, koji obuhvaća 300 radova manjeg formata, umjetnik nastavlja svoju preokupaciju i osebujan način prikaza podmorja. Dinko Svoboda, kazališni i operni redatelj i slikar, rođen je 1924. u Rijeci. Započeo je u kazalištu, radom na redateljskim nacrtima i slikama dekora, kostima i rekvizita da bi kasnije postao uspješni operni redatelj. Redoviti je i najstariji član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, još uvijek aktivan kako u stvaranju tako i u ostalim djelatnostima udruge.




Već više od šezdeset godina Svoboda se ozbiljnije bavi slikarstvom, pa uz angažman u kazalištu ono postaje njegovo glavno zanimanje. Uvijek osjetljiv za potrebe društva, Dinko Svoboda radove s ove izložbe donira Udruzi slijepih Primorsko- goranske županije. Izložba je otvorena do 30. siječnja.