Neviđen umjetnik

Trbuljakovi “ovojeizmi” cjelovito u Rijeci: Otvara se velika izložba u MMSU-u

Davor Mandić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

U sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, MMSU  otvara veliku izložbu konceptualnog umjetnika, fotografa, filmaša i dizajnera Gorana Trbuljaka



RIJEKAIzložba konceptualnog umjetnika Gorana Trbuljaka »nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika« bit će otvorena u petak, 22. veljače, u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u 19 sati. Riječkoj se javnosti putem medija na konferenciji za novinare održanoj jučer u prostoru Muzeja obratio i sam umjetnik, koji je i presicu mislio »preokrenuti«, onako kao što u svom radu »preokreće« predmetnost svijeta, pa nas novinare »posaditi« za stol predviđen za govornike, a govornike smjestiti na stolce predviđene za novinare. Ipak, »previše« se novinara odazvalo presici, pa je ta akcija ostala samo u ideji.


Ironični komentari


Sreća je pak da u ideji nisu ostali njegovi radovi, »ovojeizmi«, rečenice otipkane na papiru A4 formata, često ironični komentari na (umjetničku) zbilju u periodu od 1971. do 1981. A mogli su, kako sam umjetnik svjedoči, ostati samo zamisli, da je on kojim slučajem ranije upoznao umjetničku grupu Gorgona.


– U vremenu kad sam te rečenice počeo pisati, bila je ideja da se maknem od klasičnog slikarstva, skulpture… ideja da se pokaže da se i najjednostavnijim sredstvima može baratati. Ali moram reći da ni tada nisam imao ideju da je to strašno inovativno, iako sam ostao iznenađen kad sam vidio da su generacije umjetnika prije mene to isto radile.




Kad sam vidio izložbu Gorgone, shvatio sam da su i oni imali sličnu metodu: komad papira i rečenica napisana pisaćom mašinom. A to sam vidio pet, šest godina nakon što sam ja to radio. Pa da je Gorgona bila ranije pokazana, uštedio bih si pet godina tapkanja u mjestu – rekao je Trbuljak, na što smo pripomenuli da onda možda ne bismo bili ovdje.



Na izložbi će biti prezentirano i 800 primjeraka Mediterana Novog lista, koji je specijalnom konceptualnom aktivističko-novinarsko-umjetničkom akcijom najavio izložbu Gorana Trbuljaka i naznačio svojevrsno uskrsnuće »ovojeizama« (ili prakse unekoliko slične »ovojeizmima«) gotovo 50 godina nakon nastanka originala. U Mediteranu se može pročitati i razgovor s umjetnikom.



– Da, moguće, ali i danas imam potrebu reći da to nije inovativno – odgovorio je Trbuljak.


Inače, na riječkoj izložbi će »ovojeizmi« prvi put biti prikazani cjelovito, iako neće biti izloženi svi koje je umjetnik napravio. Izložbu smo obišli i utvrdili zanimljivost postava, za koji su zaduženi kustos izložbe Tevž Logar i kustosica MMSU-a Sabina Salamon. Postav, naime, pokušava supostaviti različiti tretman Trbuljakovih radova u kontekstu različitih subjekata koji ih posjeduju, od samog umjetnika do galerija i muzeja.


Filmovi


Logar je na presici govorio o aspektima Trbuljakova rada i o njegovoj aktualnosti danas. Naime, prema njegovu tumačenju u odnosima moći unutar umjetničkog svijeta, između umjetnika, galerija, kritičara, kolekcionara i svih participanata, nije se puno mijenjalo. Logar je istaknuo i da se Trbuljakovi »ovojeizmi« mogu čitati i u kontekstu njegovih kasnijih radova, u kojima se na neki način ogledaju, odnosno u kojima se pokazuje anticipatorski kompleks »ovojeizama«.


Sabina Salamon je uz izložbu najavila i bogat popratni program. Izložba će, naime, biti otvorena gotovo dva i pol mjeseca i u tom razdoblju održat će se edukacijski program za učenike srednjih škola, budući da, kako je rekla Salamon, likovno obrazovanje sve više izostaje iz škola, uz filmski program u partnerskom Art-kinu. Bit će prikazani filmovi na kojima je Trbuljak radio u kontekstu svoje druge karijere, one filmskog snimatelja. U ime Rijeke EPK Domink Grdić govorio je o pravcu »Doba moći«, u kojem je MMSU partner.