Veliki dan

Tom Gotovac otvara novi riječki MMSU, a publiku očekuju spektakl koji se čuva u strogoj tajnosti

Nela Valerjev Ogurlić

Gradonačelnik Vojko Obersnel, Foto: M. GRACIN

Gradonačelnik Vojko Obersnel, Foto: M. GRACIN

Otvaranje izložbe u »H-objektu« najavljeno je za 20 sati, ali ne bilo kako već na Gotovčev način – sat prije publika je pozvana na okupljanje ispred starog sjedišta Muzeja na Dolcu, odakle će krenuti prema novoj zgradi u »Benčiću«, a povorku će predvoditi Milo Moiré, umjetnica koja dolazi iz Düsseldorfa



RIJEKA Sedam godina nakon smrti Tomislava Gotovca a.k.a. Antonija G. Lauera (1937 – 2010), Muzej moderne i suvremene umjetnosti u petak, 22. rujna, otvara prvu retrospektivu ovog velikana hrvatskog performansa, filmskog redatelja, multimedijskog i konceptualnog umjetnika.


Na izložbi naslovljenoj »Tomislav Gotovac: Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte« bit će prezentirano više od stotinu radova koji daju presjek šezdeset godina njegova stvaralaštva, a otvaranje retrospektive ujedno će označiti početak rada Muzeja u novom prostoru, H-objektu bivšeg tvorničkog kompleksa »Rikard Benčić«, koji ovim događajem započinje novi život umjetničkog kvarta.


Otvaranje izložbe u »H-objektu« najavljeno je za 20 sati, ali ne bilo kako već na Gotovčev način – sat prije publika je pozvana na okupljanje ispred starog sjedišta Muzeja na Dolcu, odakle će krenuti prema novoj zgradi u »Benčiću«, a povorku će predvoditi Milo Moiré, umjetnica koja dolazi iz Düsseldorfa.




Milo Moiré često ima problema s policijom i šokira publiku zbog performansa u kojima »nese jaja« izbacujući ih iz vlastite rodnice, vozi se gola u javnom prijevozu ili potpune strance na ulici poziva da je dodiruju po intimnim dijelovima tijela. Kakav je performans pripremila za Rijeku čuva se u tajnosti, no pripala joj je čast biti na čelu defilea od stare do nove lokacije Muzeja, jer u radu koristi metode kakve je i sâm Tomislav Gotovac primjenjivao da bi propitao odnos prema golom tijelu u javnom prostoru. 


Prema riječima umjetnika Marka Markovića, umjetničkog ravnatelja festivala DOPUST, koji je dio popratnog programa izložbe, od 22. do 25. rujna vidjet ćemo izvedbe više umjetnika suvremenog kova koji se bave tijelom kao okidačem društvene stvarnosti, a performans Milo Moiré bit će udaran! 


Prema najavi Ksenije Orelj i Nataše Šuković, autorica izložbe, ostvarene u suradnji s Institutom »Tomislav Gotovac« iz Zagreba, izložba će nam umjetnika približiti u svim njegovim pojavnostima, a sastoji se od sedam cjelina od kojih je svaka titlovana naslovom nekog djela ili gesla umjetnika i predstavlja po jednu sekvencu dugometražnog filma u kojem je Tomislav Gotovac glavni junak i redatelj. Kustosice su za polazište uzele misao umjetnika da su sve njegove akcije samo sekvence jedne jedine akcije koja se zove »Tom u javnom prostoru«.


Gotovčeva retrospektiva ujedno je i najava programskog pravca »Doba moći« u okviru Europske prijestolnice kulture, kojem je funkcija istražiti svijet totalitarnih režima, stuktura moći i straha.


Izložba će biti postavljena u svim prostorima Muzeja, uključivši urede kustosa, a ravnatelj Slaven Tolj vjeruje da bi i sâm Tomislav Gotovac bio zadovoljan kako je pripremljena i postavljena u prostoru koji »još miriše na tvornicu.«


Vuk Ćosić, Emina Višnić, Vojko Obersnel i Slaven Tolj / Foto: M. GRACIN


Vuk Ćosić, Emina Višnić, Vojko Obersnel i Slaven Tolj / Foto: M. GRACIN



Useljenje u novu zgradu i otvaranje izložbe on je opisao kao vrlo emotivan trenutak, koji očekuje s nestrpljenjem.


– Jedva čekam susret s publikom u prostoru na koji kolege koji su ga već imali priliku vidjeti odlično reagiraju. Zbog toga sam sretan! – naglasio je Tolj na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali i Emina Višnić, direktorica Agencije Rijeka 2020, te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Podsjetivši da se o »Benčiću« vodio niz kontroverznih rasprava od trenutka kad je Grad kupio pogone bivše tvornice, Obersnel je naglasio da je dobivanje titule Europske prijestolnice kulture ubrzalo prenamjenu industrijskog kompleksa u kulturni kvart koji će promijeniti način života u tom dijelu grada i stvoriti uvjete za bolje djelovanje institucija koje će se smjestiti u njemu: MMSU-a, Muzeja grada, Gradske knjižnice te Dječje kuće.


Napomenuo je također da je ovo tek prva faza uređenja »H-objekta«, koji bi iduće godine trebao dobiti i novu fasadu, za što je novac već osiguran, a u drugoj fazi uredit će se i drugi kat, potkrovlje, te za sada neuređen dio prizemlja zgrade. Uredit će se i prazan prostor između zgrada koji će činiti jedinstveni trg, što će dodatano pridonijeti oživljavanju ovog dijela grada koji će postati neka vrsta produžetka Korza.