Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Samostalna izložba

Stihovi prizivaju slike: U Kortilu otvorena "Introspektiva" Maura Stipanova

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 9. veljača 2016. u 8:28 2016-02-09T08:28:18+01:00

Intenzitet i naboj u doživljaju  prostora autor predstavlja na čak 446 radova

RIJEKA  U  galeriji Kortil sinoć je  otvorena  samostalna izložba  akademskog  slikara Maura  Stipanova  pod nazivom  »Introspektiva«.  Autor na izložbi  predstavlja   radove  nastale u posljednjih godinu i pol dana, inspirirane  stihovima i filozofskim tekstovima talijanskog pjesnika, esejiste i filozofa  Giacoma Leopardija (1798. – 1837.)

Stipanov je slike iz ciklusa koji obuhvaća dvije cjeline  prvi put predstavio u vlastitom ateljeu potkraj 2014.  godine, kad ih je izložio oko stotinu. No,  na njemu je i  dalje radio pa u Kortilu danas  možemo  vidjeti čak 446  radova!

Prvu cjelinu čine radovi s fragmentima Leopardijevih pjesma  doslovno  prenesenim u format  slike. Stihove jednog od najvećih talijanskih pjesnika 19. stoljeća  Stipanov  ispisuje  šabloniziranim ravnim slovima u kontrastnim bojama na  podlozi  oslikanoj crnim bitumenom. Stihovi prizivaju slike na temu patnje, boli, smrti i ljubavi, a svi su  uokvireni  starinskim, tamno lakiranim  okvirima.

Nasuprot  njima stoji cjelina sa slikarskim interpretacijama mumija i lubanja.  One su  nastale  kao refleksija  na zamišljen razgovor o smrti između nizozemskog anatoma Fredericka Ruyscha  i  uskrslih mumija iz Leopardijevih  »Moralnih ogleda« (1824.)

Prema  riječima Jolande Todorović, u  posljednjih 20 godina u »Kortilu« je  održano oko 200 izložbi,  u najrazličitijem spektru umjetničkih energija, ali niti jedna nije  postigla takav intenzitet i naboj u doživljaju  prostora kao  »Introspektiva«  Maura Stipanova. Autor je postavom dinamizirao prostor artikulirajući  dijalog  dviju slikarskih cjelina koje se  obje temelje na  Leopardiju.

Mauro Stipanov studirao je na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji gdje je 1980. godine diplomirao slikarstvo u klasi profesora Carmela Zottia. Likovnom umjetnošću bavi se kontinuirano gotovo četiri desetljeća. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji  i inozemstvu  te je za svoj rad višestruko nagrađivan. Živi u Rijeci i radi kao profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Izložba će biti otvorena do 29. veljače.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.