Jedinstveni eksponati

Spektakularna izložba “Povratak na Mjesec” u Guvernervoj palači

Ivana Kocijan

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Najvažniji eksponat izložbe je kamenčić s Mjeseca vrijedan pola milijuna eura koji su američki astronauti poklonili Titu, a bit će izloženo i astronautsko odijelo, meteoriti, te slavni stroj za kodiranje Enigma



RIJEKA U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u srijedu će, s početkom u 19.30 sati, biti otvorena gostujuća izložba Muzeja istorije Jugoslavije »Povratak na Mjesec«. Izložba je ostvarena suradnjom muzeja Peek & Poke i Pomorskog i povijesnog muzeja s beogradskim muzejom, a bit će upotpunjena radionicama za djecu i odrasle koje će se baviti temama vezanima uz shvaćanje budućnosti te predavanjima stručnjaka.


Najvažniji eksponat izložbe bit će kamen vrijedan pola milijuna eura, točnije kamenčić s Mjeseca koji su američki astronauti misije Apolo 17 u ime predsjednika SAD-a Richarda Nixona poklonili Josipu Brozu Titu.


Prvi put u Hrvatskoj, u Rijeci će biti izloženo i astronautsko odijelo koje stiže s Floride, a posjetitelji izložbe moći će vidjeti i meteorite koji su posuđeni iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja te slavni stroj za kodiranje Enigmu koji je posuđen iz Muzeja novejše zgodovine u Ljubljani.


Politički kontekst




– Jezgra izložbe je gostujuća izložba Muzeja istorije Jugoslavije koju autorski potpisuju Katarina Živanović, Ana Panić i Ivan Manojlović, kojoj smo dodali eksponate koje oni nisu imali i još neke dodatne priče. Bit će zanimljivih eksponata koji su vezani uz priču povratka na Mjesec, odnosno svemirskih putovanja, a te priče bit će upotpunjene i etnografskim dijelom.


Ovom izložbom propitujemo percepciju budućnosti prije skoro pedeset godina, kao i današnje poimanje budućnosti i futurizma uopće, objasnila je ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Tea Perinčić.


Autor riječkog dijela izložbe o ljudskoj fasciniranosti Mjesecom je Svetozar Nilović Tozo iz muzeja informatike Peek & Poke koji ove godine slavi 10. rođendan koji će ovim velikim projektom biti obilježen na najbolji mogući način. Suradnja Peek & Pokea koji je inicirao izložbu, i Pomorskog i povijesnog muzeja i više je nego logična jer su svemirska putovanja nezamisliva bez podrške kompjutora.



Godine 1971. u Guvernerovoj palači bila je izložena kapsula Apolla 12 koju je tijekom tri mjeseca razgledalo 30 tisuća ljudi.


– O tome se vrlo malo pisalo u Novom listu, a u muzejskom arhivu imamo zapisnik u kojem stoji da je izvještaj u prilogu, a priloga nema. Ovim povodom pozivamo Riječane koji su bili na toj izložbi i imaju fotografije, da ih dostave u Muzej na skeniranje, za arhivu, poručili su organizatori izložbe.



– Peek & Poke je kroz ovih deset godina imao brojne programe, a jedan od najuspješnijih bio je »Zaviri na Mjesec« koji smo održali 2009. godine. Povodom 10 godina rada htjeli smo oživjeti sve te programe ali na malo višem nivou.


Nakon Divova Patagonije, ovo će biti jedna od najskupljih izložbi postavljena u Rijeci. Cijela priča bit će zaokružena radionicama za djecu, predavanjima i brojnim drugim programima, rekao je Nilović dodavši da će izložba imati i političku konotaciju ali naglasak nikako neće biti na politici.


Fascinacija svemirom


– Kroz izložbu se protežu dva totalitarizma, jedan je komunistički sustav čiji je reprezent Tito, a s druge strane imamo bizarnu priču o Wernheru von Braunu koji je uspio lansirati ljude na Mjesec, a bio je nacist i na temelju njihovih istraživanja nastavila su se istraživanja za slijetanje na Mjesec, objasnio je.


Svetozar Nilović, Vera Ružić i Tea Perinčić , Foto: M. GRACIN


Svetozar Nilović, Vera Ružić i Tea Perinčić , Foto: M. GRACIN




Datum otvaranja izložbe nije slučajan. Naime, 12. travnja 1961. godine Jurij Gagarin je ušao u povijest kao prva osoba koja je odletjela u svemir pa će ovom izložbom na jedan način biti odana počast njemu i njegovom povijesnom uspjehu.



Dizajnerica izložbe Vera Ružić dodala je kako je njezina baza izložba koja je posuđena iz Srbije, ali je proširena pričom o fasciniranosti Mjesecom koja postoji od kad mi postojimo.


– Priča traje oduvijek, a posebno se aktivira nakon Drugog svjetskog rata kada kreće famozna utrka Rusije i Amerike oko toga tko će prvi osvojiti svemir, i slijetanjem na Mjesec te tom nekom pobjedom nad Mjesecom i svemirom.


Ideja je bila da i djeci približimo tu priču jer mislim da je to njima potpuno neopipljivo. Mi smo odrasli u razdoblju nakon slijetanja na Mjesec tako da su svemirska putovanja fascinacija koja nas je dotakla, dok djecu to danas manje dotiče. Ovo će biti pokušaj rađanja fascinacije koju smo svi mi doživjeli, zaključila je Ružić.


Izložba »Povratak na Mjesec« bit će otvorena do kraja rujna. Odrasli će za ulaznicu morati izdvojiti 20 kuna, dok će cijena ulaznice za djecu iznositi 15 kuna.