Tito

Sinoć u Malom salonu otvorena izložba: Portreti, fotografije i sjećanja na Tita

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Okrugli stol o kultu ličnosti, totalitarizmu, umjetnosti u službi države i ideologije...



RIJEKA Veliko zanimanje publike pobudila je izložba Tito u djelima likovnih umjetnika koja je sinoć otvorena u Malom salonu, povodom 72. obljetnice oslobođenja Rijeke od fašizma. Na izložbi je predstavljen izbor Titovih portreta iz fundusa Međunarodne galerije portrerta u Tuzli koja posjeduje zbirku portreta Josipa Broza sa 86 djela istaknutih umjetnika koji su bili pozvani na skupno portretiranje Tita u Beogradu 1946./47. i u Bugojnu 1977. godine.


U Malom salonu predstavljena su djela : Miladina Aničića Mikana, Mersada Berbera, Mensura Derviševića, Drage Došena, Mevludina Ekmečića, Ive Grbića, Božidara Jakca, Emila A. Kostića, Radiše Lj. Lucića, Maria Mikulića, Petra Mojaka, Ismeta Mujezinovića, Milivoja Unkovića i Safeta Zeca.


Uz Titove portrete predstavljena je i fotografska dokumentacija portretiranja Josipa Broza Tita u Bugojnu, a jedan od tri segmenta izložbe čine prilozi građana koji su se odazvali pozivu da u postav uključe »svog Tita«: slike, gobleni, plakati, fotografije, monografije, poštanske marke, novčanice…




Građani su pozvani s kustosima podijeliti i svoja sjećanja na Tita, što je na sinoćnjem otvorenju učinio i ravnatelj MMSU Slaven Tolj koji se prisjetio događaja iz djetinjstva prilikom dočeka Tita u Dubrovniku, kad ga Tito poljubio, a on se onesvijestio.


Kako je naglasila direktorica Agencije Rijeka 2020 Emina Višnić, koja Titu je pisala pjesmice, ova izložba pokazuje i kako je zamišljen projekt EPK 2020 koji će prije svega biti prostor komunikacije i uključivanja građana , te kritičkog promišljanja o temama koje su aktualne za cijelu Europu, pa će tako i uz ovu izložbu 9. svibnja biti održan okrugli stol na kojem će se raspravljati o kultu ličnosti, totalitarizmu, umjetnosti u službi države i ideologije…


Publici se obratio i Dženan Jusufović, voditelj Međunarodne galerije portreta, a uz čestitke Rijeci na Danu oslobođenja 3. svibnja posebno nadahnut govor o Titu, njegovim vrlinama i povijesnim zaslugama, održao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel posebno je apostrofirao činjenicu da je Titova vojska oslobodila Rijeku i Hrvatsku, a bez te vojne pobjede ne bi bilo ni velike političke pobjede, odnosno Hrvatske u današnjim granicama.


Izložba će biti otvorena do 16. svibnja.