Velika izložba u Hrvatskoj

Salvador Dalí u Zavičajnom muzeju u Rovinju

Glas Istre

Izložba naslovljena »Salvador Dalí« u Rovinju će se održati od 25. travnja do 5. listopada. Rovinjska će publika imati priliku razgledati dva najopsežnija Dalíjeva grafička opusa s oko 130 grafika, a to su »Božanstvena komedija« iz 1964. godine i »Biblija Sacra« iz 1967. godine



ROVINJ Izložba grafika, jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća, Salvadora Dalíja, koncem slijedećeg tjedna bit će otvorena u Zavičajnom muzeju grada Rovinja. Kako doznajemo od Marije Smolice, ravnateljice Zavičajnog muzeja, u tijeku su pripreme i dogovori oko otvaranja izložbe, o kojoj će više riječi biti na konferenciji za novinare, odmah iza Uskrsnih blagdana.


 Prema informaciji Sanje Ajdinovski iz zagrebačkog Outboxa izložba naslovljena »Salvador Dalí« u Rovinju će se održati od 25. travnja do 5. listopada. Rovinjska će publika imati priliku razgledati dva najopsežnija Dalíjeva grafička opusa s oko 130 grafika, a to su »Božanstvena komedija« iz 1964. godine i »Biblija Sacra« iz 1967. godine.


Kroz izložbu će se posjetitelji moći upoznati s Dalíjevim viđenjem sadržaja Biblije kao i jedinstvene Danteove »Božanstvene komedije«. Postav uključuje i jednu potpunu dekompoziciju drvoreza »Božanstvene komedije« sa 70 grafičkih otisaka i Dalíjev kip Dantea.




– Oba ciklusa, kao i njihova stilska raznovrsnost i prilagođavanje likovnog izraza pojedinačnim ilustriranim prizorima, uz poznavanje tekstova, posebno ističe osobni pogled umjetnikana Bibliju – Knjigu nad knjigama i »Božanstvenu komediju«, ističe Sanja Ajdinovski te dodaje da je riječ o izložbi koju je, posredstvom slovenske galerije Deva Puri sa sjedištem na Bledu, do sada vidjelo više od sto tisuća ljudi u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori.


Inače, u Dalíjevom opsežnom opusu, grafika predstavlja ono područje njegova stvaranja koje je njegovu umjetnost približilo najširoj publici. Njegov je grafički opus iznimno opsežan (preko 1700 grafičkih djela), a stvarao je u različitim grafičkim tehnikama: bakrotisak, gravura, drvorez, litografija, kombinirana tehnika. Njegove su grafike uglavnom nastajale u serijama, odnosno grafičkim mapama, a to je za Dalíja bila odlična prilika za ilustriranje literarnih djela koja su mu bila bliska ili ih je htio komentirati. Među njima su najpoznatija: »Alisa u zemlji čuda«, »Don Kihot«, »Dekameron«, »Tristan i Izolda«, »Faust»…, a upravo najopsežnije cikluse grafika ostvario je za Danteovu »Božanstvenu komediju« i Bibliju Sacru.


Salvador Dalí (Figueras, 11. svibnja 1904. – Torre Galaeta, 23. siječnja 1989.), španjolski slikar, pisac, dizajner i autor filmova jedan je od najpoznatijih predstavnika nadrealizma u slikarstvu. Iz njegovog prebogatog opusa najpoznatija je slika »Postojanost pamćenja (Mekani satovi)« dovršena 1931.. Svoje umjetničke ambicije, Dalí je usmjerio i na fotografiju, dizajn, književnost i snimanje filmova. Surađivao je i s Waltom Disneyjem na nikad dovršenom, za Oscara nominiranom animiranom filmu pod nazivom »Destino«, koji je dovršen i izdan tek 2003. godine. Na području igranog filma surađivao je sa slavnim Alfredom Hitchcockom na filmu »Začarana« iz 1945. za koji je napravio slavnu scenu sna, a sa svojim prijateljem, redateljem Luisom Bunuelom surađivao je (scenarij i gluma) na avangardnim filmovima »Andaluzijski pas« i »Zlatno doba«.