Natječaj

Rovinj Photodays: Prijave za odabir najboljih radova fotografske scene

Doris Žiković

Prijaviti se može svatko tko želi pokazati svoju izvrsnost u oštroj međunarodnoj konkurenciji



RIJEKA Do 31. siječnja 2018. godine otvoren je godišnji natječaj za prijave fotografija za jedanaestu ediciju međunarodnog fotografskog festival Rovinj Photodays. Svi zainteresirani sudionici svoje radove mogu prijaviti u jednoj ili više službenih kategorija od ukupno njih sedam. Prema pravilniku i protokolu festivala prijaviti se mogu profesionalni fotografi, studenti akademija likovnih i ostalih vizualnih umjetnosti, predstavnici fotografske struke i to bez dobnih ograničenja, odnosno svatko tko želi pokazati svoju izvrsnost u oštroj međunarodnoj konkurenciji.


Cilj ovog natječaja je valorizirati i pozicionirati najbolje radove suvremene fotografske scene. Sve prijave prima organizator te ih prosljeđuje nacionalnim selektorima koji potom predlažu najbolje radove, i to najviše pet po svakoj kategoriji, te ih potom organizator prosljeđuje Glavnom selektoru na finalno žiriranje. Dvostupanjskim se postupkom odlučivanja tako donosi odluka o finalistima i pobjednicima, birajući po troje najuspješnijih fotografija ili serija fotografija u svakoj kategoriji.


Imena finalista bit će objavljena na službenoj web stranici i putem medija. Odabrane fotografije, kao i troje nominiranih autora iz svake kategorije, svake su godine predstavljeni u sklopu putujuće izložbe, kataloga, službene web stranice, medijskih objava i svih promotivnih materijala festivala.




Nakon drugog kruga žiriranja, glavni selektor odabrat će sveukupnog pobjednika fotografske manifestacije – dobitnika Grand Prixa. Za dobitnika je predviđena organizacija samostalne izložbe s pripadajućom pratećom publikacijom na Danima Photodaysa u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagreb u jesenskom terminu.


U sklopu završne manifestacije Rovinj Photodays od 4. do 6. svibnja sljedeće godine održava se svečano proglašenje pobjednika koji će dobiti službenu statuu festivala »Kadar«, te gostovanje u Rovinju na svečanoj večeri dodjele nagrada o trošku organizatora i sudjelovanje u putujućoj izložbi. Sva tri nominirana rada u kategoriji »Umjetnički koncept« bit će izdvojeno predstavljeni u sklopu završne izložbe finalista.


Inače, Festival Rovinj Photodays jedan je od najvećih festivala fotografije jugoistočne Europe, a održava se od 2008. u organizaciji udruge Livingstone i Astorie d.o.o. iz Rijeke. Festivalske aktivnosti uključuju organizaciju godišnjeg natječaja, putujućih izložbi tijekom godine u suradnji s kulturnim institucijama i galerijama te organizaciju tradicionalne završnice festivala, u svibnju u Rovinju.