Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
21. studenoga 2019.
Arheološki muzej Zagreb

Ratnik i kolekcionar: Izložba o Lavalu Nugentu gostuje u Irskoj

Foto Arheološki muzej
Foto Arheološki muzej
Autor:
Objavljeno: 21. siječanj 2019. u 11:07 2019-01-21T11:07:50+01:00

Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Muzejom irske emigracije, Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Irskoj i Veleposlanstvom Irske u Republici Hrvatskoj u utorak 22. siječnja u Dublinu otvara izložbu »Laval Nugent - ratnik i kolekcionar«, priopćeno je iz tog muzeja.

»Danas pomalo zaboravljen lik grofa Lavala Nugenta (1777. - 1862.) centralna je ličnost razvitka Hrvatske u modernu europsku zemlju u spomenutom razdoblju. Težinu priči o Lavalu Nugentu dodatno daje činjenica da je ovaj vatreni zagovaratelj hrvatskog razvoja bio rođeni Irac, član irskog plemstva te ujedno i feldmaršal u vojsci Habsburške Monarhije u čijem sastavu se tada Hrvatska nalazila.

Laval je blistavu vojnu i političku karijeru nadopunio osobnim interesima za kulturu i hrvatsku povijest. Provodeći arheološka istraživanja i skupljajući umjetnine diljem Italije i hrvatskog primorja sakupio je impozantnu zbirku predmeta koja je postala osnova prvog muzeja u Hrvatskoj, Museuma Nugent koji je grof Nugent smjestio na gradinu Trsat iznad Rijeke, jednom od svojih posjeda u Hrvatskoj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija