Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Velika vrijednost

Raskošni ukrasi: Izložba o zlatovezu u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2019. u 16:24 2019-07-03T16:24:41+02:00

Izložba "Zlatovez na području istočne Hrvatske" organizatora Zavičajnog muzeja "Stjepan Gruber" iz Županje otvorit će se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja (PPHMP) u Rijeci 4. srpnja, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u ovom riječkom muzeju u srijedu.

Ravnateljica PPMHP Nikolina Radić Štivić kazala je da je ovo nastavak suradnje dvaju muzeja, nakon gostovanje riječkoga PPMHP u Županji s izložbom "Tržnica - trbuh grada". Izložbom o zlatovezu predstavljamo jednu od važnijih simbola identiteta Slavonije, zaštićeno nematerijalno dobro, rekla je.

Autorica izložbe Janja Juzbašić istaknula je da se zlatovez, izrada ukrasa na tekstilu pozlaćenim koncem, razvija od kraja 19. stoljeća te se primjenjuje i danas, pri rekonstrukciji narodne nošnje ili izradi suvremenih ukrasnih predmeta i nakita. Zlatovez se pojavljuje na svim dijelovima odjeće, od oglavlja, marama, do upotrebnih predmeta, rekla je Juzbašić. 

Osim visoke zanatske vrijednosti u predmetima ukrašenim zlatovezom, visoka je i materijalna vrijednost, zbog znatnog postotka zlata u koncu, kazala je.

Istaknula je da će se na izložbi moći vidjeti izvorni i rekonstruirani odjevni predmeti iz različitih krajeva Slavonije i fotografije predmeta iz muzejskih zbirki. Istraživanje za izložbu je trajalo desetak godina i zahtijevalo je mnogo terenskog rada, naglasila je Juzbašić.

U sklopu izložbe, 5. srpnja, organizirat će se radionica izrade zlatoveza a zainteresirani se moraju unaprijed prijaviti jer je broj mjesta za sudionike ograničen.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.