Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Kapitalno djelo

Predstavljena monografija Ive Kaline, umjetnika koji je povezao Opariju, Rijeku i Zagreb

Foto: Marko Graicn
Foto: Marko Graicn
Autor:
Objavljeno: 26. rujan 2018. u 12:05 2018-09-26T12:05:26+02:00

Riječ je o kapitalnom djelu, koje je nastalo kao rezultat gotovo trogodišnjeg istraživačkog rada, prikupljanja materijala i suradnje s nizom nacionalnih i lokalnih muzeja, galerija te mnoštvom kolekcionara

RIJEKA Nakon Opatije, monografija »Ivo Kalina« autora Milana Bešlića, Ervina Dubrovića i Berislava Valušeka predstavljena je u vijećnici Grada Rijeke. Riječ je o kapitalnom djelu, koje je nastalo kao rezultat gotovo trogodišnjeg istraživačkog rada, prikupljanja materijala i suradnje s nizom nacionalnih i lokalnih muzeja, galerija te mnoštvom kolekcionara. Izdavač knjige o slikaru Ivi Kalini, prvaku hrvatske apstrakcije, je opatijski Hrvatski muzej turizma. Kako je istaknula ravnateljica Muzeja Gabrijela Krmpotić Kos, radi se o umjetniku koji je zadužio i Rijeku, a po njemu je nazvana i likovna nagrada koja se dodjeljuje za iznimna postignuća na području suvremene likovne umjetnosti.

Kalina je živio i stvarao u Opatiji, no vezan je i uz Rijeku i dobio je Nagradu Grada Rijeke za doprinos umjetnosti. Na važnost za Rijeku ukazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, dok je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić govorio o suradnji Rijeke i Opatije na projektu EPK-a. Prema riječima Berislava Valušeka, ovom monografijom stavljena je točka na »i« svega onog što je do sad istraživano i pisano o Kalini.

Sveobuhvatno izdanje

– Prvu monografiju o njemu napisala je 1985. Vanda Ekl. Ona je bitna jer je u njoj po prvi put predstavljen Kalinin opus, ali tu monografiju nije pratila retrospektivna izložba. Godine 1994. u Modernoj galeriji Rijeka postavljena je retrospektivna izložba, uz koju je objavljen monografski katalog. Sljedeća retrospektiva bila je 2006. u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, a tim povodom izišla je monografska publikacija. Zatim je 2015. čitav broj časopisa »15 dana« bio posvećen Kalini. Monografija koju sada predstavljamo daje sveobuhvatan prikaz njegova života i stvaralaštva, pokazujući nam sve ono što Kalina jest – osvrnuo se Valušek.

Kao dobar poznavatelj Kalinina rada, o njemu je govorio Ervin Dubrović - autor knjige »Dobro jutro, gospodine Kalina«. Dubrović se prisjetio svojih dugogodišnjih druženja s Kalinom, tijekom kojih su razgovarali o životu, umjetnosti, Opatiji...

Zagrebačka faza

– Ivo Kalina bio je kozmopolit, koji je odrastao u srednjoeuropskom miljeu i okruženju zagrebačke građanske obitelji. Unatoč teškoćama, nekako je s lakoćom proživljavao sve društvene promjene koje su ga zaticale. Kalinu su karakterizirale neizmjerna duhovitost, vedrina i intelektualnost. Pisati biografiju ovog umjetnika burna i uzbudljiva života, bilo je vrlo izazovno – kazao je Dubrović.

Govoreći o Kalininoj zagrebačkoj fazi, Milan Bešlić je istaknuo da je ovaj umjetnik duhovno povezao tri grada - Opatiju, Rijeku i Zagreb. Bešlić je ukazao i da je načelo varijacije determiniralo stvaralaštvo Ive Kaline - i u apstrakciji, i u liburnijskom krajoliku i u ženskom aktu.

– To načelo varijacije otkriva se iz stranice u stranicu monografije. Kalina usađuje vlastiti postupak u europsku slikarsku tradiciju. On je produhovljeni autor i majstor geste, a njegov je potez precizan i egzaktan – rekao je Bešlić.

Gabrijela Krmpotić Kos zahvalila je na pomoći brojnim muzejima, galerijama i kolekcionarima, a najavila je i zagrebačku promociju monografije. Grafičko oblikovanje potpisuje Vesna Rožman. Ivo Kalina (Zagreb, 1925. - Opatija, 1995.) diplomirao je u Zagrebu. Suradnik je majstorske radionice Krste Hegedušića, član grupe Mart i Grupe šestorice. Jedan je od prvih hrvatskih slikara apstraktnog ekspresionizma. Radio je kolaže jedinstvne u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti, a poslije pejzažne motive crno-bijelih poteza.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.