Festival fotografije

Poznati finalisti Rovinj Photodaysa: Izbjeglice su najveća tema današnje Europe

Maja Hrgović

Mirna Pavlović: Dulcis domus

Mirna Pavlović: Dulcis domus

Među 21 finalistom – po tri u svakoj od sedam kategorija – čak je osmero autora iz Hrvatske, od kojih su Robert Gojević, Davor Konjikušić i Marina Ćorić osvojili prvo mjesto



U sedam kategorija ovogodišnjeg, devetog izdanja međunarodnog fotografskog festivala Rovinj Photodays, prvo mjesto zauzima troje hrvatskih autora – Robert Gojević u kategoriji »portret«, Davor Konjikušić u kategoriji »umjetnički koncept« i Marina Ćorić u kategoriji »akt/tijelo«. Među troje najbolje ocijenjenih po kategorijama još je petoro autora iz Hrvatske – Zvonimir Tanocki i Marin Mešter (obojica »portret)«, Mirna Pavlović i Luka Dubroja (oboje »arhitektura«) i Glorija Lizda (»akt/tijelo«).


Balkanska ruta


O izložbi fotografija finalista, koja čini okosnicu 9. Rovinj Photodays, govorili su organizatori i članovi žira na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Muzeju za umjetnost i obrt, u kojemu će se, kao i proteklih godina, odvijati zagrebački dio programa.


– Na izložbi finalista u Rovinju 6. i 7. svibnja izložit ćemo 150 radova, od ukupno 8.500 koliko ih je bilo prijavljeno na natječaj, a uz tu izložbu, u okviru koje se dodjeljuje i Grand prix, bit će postavljeno još desetak izložbi – najavila je kustosica Iva Prosoli.




Među njima bit će i ona »Portreti« Rodriga Illescasa, prošlogodišnjeg dobitnika Grand prixa koju je osvojio ciklusom od 15 fotografija noćnih prizora.


Na natječaj se prijavilo više od 600 autora iz 35 država, što u organizaciji festivala čitaju kao dokaz sve većeg značaja na domaćoj i međunarodnoj fotografskoj sceni.


– Glavna odlika festivala je otvorenost prema široj fotografskoj zajednici, od profesionalaca, umjetnika, studenata do amatera, a ta se raznolikost vidi i na izložbi finalista, rekla je Prosoli.


Finalisti


Žiriranje je održano u dva kruga; na kraju su selektori Mindaugas Kavaliauskas i Kristina Juraite odabrali po tri finalista u svakoj kategoriji – njih 20 autora budući da jedan sudjeluje u dvije kategorije.


Među finalistima su (uz osam autora iz Hrvatske) i četiri autora iz Srbije (Ivana Tešić, Milica Mrvić, Srđan Đurić i Maja Medić), po dva iz Slovenije (Zorman Matic, Primož Zorko) i Italije (Paolo Fusco, Mario Ferrara), te Anna Hahoutoff iz Francuske, Olga Ingurazova iz Rusije, Kotryna Ula Kiliulyte iz Litve i Josep Echaburu Mulet iz Španjolske.


U kategorijama koje potencijalno uključuju društveno-politički kontekst, kao što su dokumentarna fotografija, umjetnički koncept ili portret, zamjetan je interes za najveću temu današnje Europe – migrante. Tako se Konjikušić predstavlja projektom »Aura: F37« u kojemu je koristio fotografije snimljene pomoću policijskih termovizijskih kamera koje se koriste za noćni nadzor vanjskih granica EU-a. Izvanrednim stanjem bavi se i Matic Zorman u ciklusu »The Balkan Route« o balkanskoj izbjegličkoj ruti, kojim je osvojio prvo mjesto u kategoriji dokumentarne fotografije.


O problemima s otkupom građe, koji se suradnjom s festivalom donekle ublažava, govorila je na jučerašnjoj konferenciji Dubravka Osrečki Jakelić, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke novije fotografije MUO-a. – U proteklih sedam godina ova suradnja se odvija na obostrano zadovoljstvo. Obogatili smo fundus s 500 fotografija recentnih umjetnika, a postali smo i referentno mjesto za posudbu i izlaganje po čitavoj Hrvatskoj – rekla je Osrečki Jakelić, najavivši zagrebačku izložbu nagrađenih radova 27. listopada.


Fotoreporteri na velikim formatima


 


U programu festivala je i izložba fotografija Fernanda Soprana, nastalih između 1944. i 1974; riječ je o retrospektivi tog riječkog fotografa iz fundusa MUO-a.


Na festival se vraća fotograf Rolling Stonesa Brian Rasic, pričom o nedavno preminulom Davidu Bowieu kojega je snimao od 1983. do 2005. godine.


Postavit će se i izložba »Komprimirani svjetovi – fotografija na javnim mjestima«, zajednički projekt Photona, Centra za suvremenu fotografiju i Trieste Contemporanea, dok izložba »Plavi sat« iz ciklusa »Prijatelji mora« donosi 60 velikih formata fotografskih zapisa nastalih u predvečerju iza zalaska sunca ili neposredno prije svitanja.


 


Fotoreporteri Novog lista i Glasa Istre protagonisti su pak izložbe »Na terenu«. Njihov rad bit će predstavljen na formatima 3 x 2 metra.


 


Ulaz na sva zbivanja je slobodan.