Galerija Principij

Otvorena izložba “120 godina hobističke fotografije u Rijeci” i predstavljen e-Muzej

Nela Valerjev Ogurlić

Internetska platforma objedinit će sve dosad istraženo o riječkoj fotografiji. Tradiciju amaterske fotografije u Rijeci potvrđuju dokumenti i novinski članci



RIJEKA U Galeriji Principij otvorena je izložba »120 godina hobističke fotografije u Rijeci«, uz koju je održana i promocija e-Muzeja riječke fotografije – internetske platforme koja će objediniti i učiniti vidljivim sve dosad istraženo o riječkoj fotografiji. Suosnivači projekta su Fotoklub Rijeka, Muzej grada Rijeke i Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. Portal će uređivati programski savjet koji, uz inicijatora projekta i predsjednika Fotokluba Rijeka Borislava Božića, čine kustosice Sabrina Žigo i Sabina Salamon, dokumentaristica Marija Lazanja Dušević te konzervator Damir Sabalić.


Izložbom postavljenom na izmaku godine Fotoklub Rijeka obilježava 120-godišnju tradiciju amaterske fotografije u Rijeci, koju potvrđuju dokumenti, novinski članci, kopije kataloga i manja kolekcija fotografija koje vremenski prate ovo razdoblje. Početak amaterske fotografije u Rijeci može se pratiti od kraja 19. stoljeća, točnije od 9. siječnja 1897. godine kad je na poticaj profesora fizike Petera Salchera i Sándora Alexandera Rieglera, ravnatelja Mađarske gimnazije u Rijeci, osnovana fotografska sekcija u Klubu prirodnih znanosti.


Sekcije i klubovi


Od tada pa do kraja tridesetih godina prošlog stoljeća kontinuitet hobističke fotografije održavaju sekcije različitih društava kao što su: Club Alpino Fiumano, sušačka podružnica Planinarskog društva Velebit i Opera Nazionale Dopolavoro. Fotoaktivisti 27. siječnja 1939. osnivaju i samostalan Fotoklub Sušak. Poslije Drugoga svjetskog rata, sada u objedinjenom gradu, okupljaju se fotoamateri u Fotoklubu Rijeka koji će postati centar riječkoga fotografskog stvaralaštva. Rijeka je pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina imala nekoliko sekcija i klubova. Velika poduzeća, poput Torpeda i Luke, imaju fotosekcije čiji su članovi redovito i na skupštinama i sastancima Fotokluba Rijeka.




U »3. maju« djeluje Foto-kino klub »Jadran«, u Ini Kulturno-umjetničko društvo »Baklje« s vlastitom fotosekcijom, a na Strojarskom fakultetu fotosekcija »Strojar«. U Studentskom domu sedamdesetih godina bio je aktivan studentski fotoklub »Kometa«, a dobro opremljen fotolaboratorij imala je i Pedagoška akademija. Fernando Soprano, jedan od važnih članova Fotokluba Rijeka, 1961. godine osniva Fotoklub Color. Od šezdesetih godina djeluje fotosekcija i u Đačkom domu Brodograđevne industrijske škole, danas Učeničkom domu Kvarner, kao i u Domu mladih. Ove dvije sekcije odigrat će ključnu ulogu u fotografskom opismenjavanju mladih i još uvijek su aktivne.


Rasadnik fotografa


Fotoklub Rijeka, kao sljednik prvih riječkih organiziranih hobista, do danas djeluje kao okupljalište i rasadnik fotografskih autora. Pored njega, u Rijeci trenutno djeluju i Fotoklub Color, Analogni fotoklub u Studentskom kulturnom centru te fotosekcija u Učeničkom domu Kvarner, u Učeničkom domu Sušak, Domu mladih i KPD-u »Bazovica«. Prema Božićevim riječima, tema ove izložbe nije u potpunosti istražena, već je samo u osnovnim pravcima naznačena i sondirana kako bi se postavio okvir za daljnje propitivanje i upotpunjavanje novim činjenicama. Stoga je jedan je od njezinih ciljeva senzibilizacija riječke i šire javnosti da pregledaju svoje ostavštine, jer je možda baš u njima nekakav značajan fotografski materijal ili oprema koja potvrđuje i upotpunjuje sliku fotografskoga života Rijeke i ovoga područja.