Najbolje što muzej ima

Otvoren drugi segment stalnog postava »Tragovi vremena« u Pomorskom muzeju

Nela Valerjev Ogurlić

Autorice postava Jasna Ujčić Gruden i Margita Cvijetnović Starac / Foto S. DREC_HSLER

Autorice postava Jasna Ujčić Gruden i Margita Cvijetnović Starac / Foto S. DREC_HSLER

Prvi dio stalnog postava pokazao je nalaze od kamenog doba do bizantskog razdoblja. Nova cjelina obuhvaća razdoblje od srednjega vijeka do vladavine carice Marije Terezije 



RIJEKA U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja sutra u 19 sati bit će otvoren drugi segment novog stalnog postava »Tragovi vremena« koji se kronološki i fizički nadovezuje na prvu cjelinu pod nazivom »Zavičajni memento«, što je na drugom katu Guvernerove palače otvorena u svibnju 2014. godine.


Foto Sergej DRECHSLER


Foto Sergej DRECHSLER



U prvom dijelu stalnog postava prezentiran je niz vrijednih arheoloških nalaza od mlađeg kamenog, bakrenog te brončanog doba do vremena kasne antike i ranobizantskog razdoblja. Nova cjelina obuhvaća povijesno razdoblje od sredine 8. do početka 18. stoljeća.




Kroz nove izložbene prostore na površini od oko 250 četvornih metara nastavlja se praćenje kontinuiteta života od dolaska Hrvata, preko razdoblja bizantske i mletačke uprave, hrvatskih vladara, Hrvatsko – Ugarskog Kraljevstva i vladavine Habsburgovaca, sve do Marije Terezije, odnosno od predromanike do kasnog baroka.


Atraktivan postav 


Time je u muzejskom postavu po prvi put zakoružena priča od prapovijesti do ranog novog vijeka, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.


Vizualno vrlo atraktivno, uz bogate prateće multimedijalne sadržaje, edukativni postav jednostavno i stručno donosi bitne segmente turbuletne povijesti. U četiri prostorije tematski su obrađena starohrvatska groblja, srednjovjekovni gradovi i njihovi gospodari, među kojima su najznačajniji knezovi Krčki – Frankopani, srednjovjekovno oružje te kulturna ostavština koja se manifestirara kroz pismo, umjetnost, vjeru i način življenja. 



Stvarna priča iz srednjeg vijeka 


Na otvorenju novog stalnog postava publiku će u priču o srednjem vijeku uvesti Udruga za oživljenu povijest »Red Svetog Vida« koja će izvesti igrokaz prema stvarnom događaju iz riječke povijesti. Događaj se zbio na krabuljnom plesu sredinom 15. stoljeća, a doveo je do zabrane nošenja maski na plesovima. Publiku će kroz postav voditi studenti odjeveni u onodobne kostime, a cijeli će događaj biti repriziran i iduće večeri, u Noći muzeja. 



Dok će ljubitelji i poznavatelji povijesnih zbivanja sa zadovoljstvom promatrati jedinstvene materijalne ostatke, mlađi će posjetitelji svoju povijest upoznavati i učiti je voljeti kroz sadržaje prilagođene njihovu uzrastu. 


Tako, primjerice, u prostoru dizajniranom poput šume u Vinodolu, u kojem se čuje i žubor rijeke Dubračine, osim vitrina s atraktivnim primjercima nakita, posuđa i oružja većinom nađenog na starohrvatskoj nekropoli Stranče – Gorica nedaleko Crikvenice, djeci na raspolaganju stoji mogućnost da se računalno upuste u istraživanje i otkopavanje arheološkog lokaliteta s kojeg potječu eksponati. 


Nadopuna obrazovanju 


Virtualna garderoba u drugoj prostoriji omogućuje pretraživanje povijesti mode, ali i virtualno odijevanje viteškog oklopa ili dvorske haljine, a između ostalog, svatko će moći dobiti i ispis vlastitog imena na glagoljici. 


Kako je naglasila ravnateljica Tea Perinčić, stalni postav je prilika da se javnosti pokaže najbolje što muzej čuva u fundusu, a ujedno je i vrijedna nadopuna obrazovanju školaraca koji će po prvi put moći satove povijesti u potpunosti odraditi u Muzeju.


Autorica muzeološkog koncepta stalnog postava »Tragovi vremena« je Margita Cvijetnović Starac. Autori izložbenih cjelina i tekstova legendi uz nju su i Željka Cetinić, Ranko Starac te Jasna Ujčić Gruden. Dizajn postava potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović, a glazbu Franko Krajcar i Ivo Vičić. Kao stručni suradnici u realizaciji su sudjelovali i Marijan Bradanović, Nenad Labus te Marko Randić. 


 Kustosice PPMHP-a predstavile su bitne segmente turbulentne povijesti