Tri postava u MMSU

O prolaznosti tijela i vlasti i aktivističkim projektima

Nela Valerjev Ogurlić

Dino Topolnjak – s izložbe »Vlast tijela« u MMSU-u / Snimio Sergej DRECHSLER

Dino Topolnjak – s izložbe »Vlast tijela« u MMSU-u / Snimio Sergej DRECHSLER

U Malom salonu postavljena je izložba »Konstantli Ripit« dubrovačke umjetnice Ivane Pegan Baće koja nudi sažeti pregled radova u kojima prevladava autoričina zaokupljenost riječima, ne kao komunikacijskim sredstvima koji omogućuju dijalog i intelektualne formulacije, već kao začudnim instrumentima



RIJEKA  U izložbenim prostorima Muzeja moderne i suvremene umjetnost preksinoć su otvorene tri nove izlože.


U Malom salonu postavljena je izložba »Konstantli Ripit« dubrovačke umjetnice Ivane Pegan Baće koja nudi sažeti pregled radova u kojima prevladava autoričina zaokupljenost riječima, ne kao komunikacijskim sredstvima koji omogućuju dijalog i intelektualne formulacije, već kao začudnim instrumentima koji omogućuju oblikovanje značenja i na intuitivnoj razini. Radovi su većim dijelom kratke skice unutarnjih monologa, hermetične jezične konstrukcije koje se oprostoruju u objektu, instalaciji ili video slici.


   Zapravo se radi – kaže autorica – o riječima koje se otimaju svom smislu i iznova ga pronalaze, o skretanju ka intuitivnom i iracionalnom, o oslobađanju vremena i dovođenja u trans putem pisanja, čitanja, govorenja, nabrajanja…




   U izložbenoj prostoru MMSU-a postavljena je izložba »Vlast tijela/Tijelo vlasti« na kojoj su radovi nedavno diplomiranih umjetnika na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti Dorote Smrkinić, Dine Topolnjaka i Silvane Vodnica-Filinčić suprotstavljeni radovima afirmiranih autora iz fundusa MMSU-a: Vlahe Bukovca, Koste Angelija Radovanija, Zdenka Balabanića, Dušana Džamonje, Toma Gotovca i Zlatka Kutnjaka.


Prema zamisli autora Damira Stojnića, izložba pokušava osvijestiti spregu između prolaznosti tijela i vlasti, a ostvarena je u suradnji MMSU-a, APURI-ja i Labin Art Expressa. U svibnju će biti predstavljena u KUC-u »Lamparna«.


   U drugom dijelu izložbenog prostora može se pogledati izložba »Umreženi poremećaji« talijanske kustosice Tatiane Bazzichelli, postavljena u okviru festivala »Moje, tvoje, naše« udruge Drugo more. Izložba problematizira isprepletenost odnosa umjetnosti, haktivizma i poslovnog svijeta, kroz prikaz historijskog razvoja društvenih mreža i haktivizma koji nastaje unutar njih.


U fokusu su različiti aktivistički projekti nastali u konstelaciji društvenih mreža koji dovode u pitanje postojeće odnose moći i hegemoniju velikih kompanija.