Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Gradska galerija

"Nebo, oblaci":Riječki umjetnik Mauro Stipanov izlaže u Crikvenici

"Nebo, oblaci":Riječki umjetnik Mauro Stipanov izlaže u Crikvenici
"Nebo, oblaci":Riječki umjetnik Mauro Stipanov izlaže u Crikvenici
Autor:
Objavljeno: 26. lipanj 2019. u 16:53 2019-06-26T16:53:53+02:00

Kako je u povodu izložbe napisala Branka Arh, Stipanov je na mnogo načina interpretirao fenomen neba i oblaka

CRIKVENICA - Izložba »Nebo, oblaci« Maura Stipanova bit će otvorena u Gradskoj galeriji Crikvenica u četvrtak, 27. lipnja, u 21 sat. Kako je u povodu izložbe napisala povjesničarka umjetnosti Branka Arh, Mauro Stipanov je na mnogo načina, u stotinu slika, interpretirao fenomen neba i oblaka.

- Ne kroz maštu, njegova slika prirode nije iskaz romantičarske mašte, simbolike i emocije. Njegova slika unutarnjom vizualizacijom briše vanjsko viđenje motiva pronalazeći pritom njegovu likovnu bitnost, kolorističku i oblikovnu. I prije su se u slikarstvu slikali oblaci, osobito u romantizmu koji je afirmirao krajolik kao samostalnu temu (Constable, Turner). Stipanov je motiv oblaka ostvario gotovo bez deskripcije, u čarima rasvjete i boje, u neprestanoj vizualnoj pokrenutosti. Bojom im je dao zavodljivu zvučnost.

Prenio ih je na platno ili lesonit naglašavajući efekte svjetla, njihovu krhku nestalnost, promjenjivost (ono što je bilo važno francuskim impresionistima). Ima u njegovim oblacima i Constablea i Turnera i impresionista. Njegov prostor slike je realan, njegova percepcija motiva je konkretna i nosi u sebi figurativne konotacije. Ispod crnih oblaka, ružičastih i crvenih zalazaka, žutog i uzburkanog neba, između bura, kiša i nevera ostvaruje se otvoreno i slobodno slikarstvo. Važna mu je sloboda interpretacije, puna slikarska sloboda. Razradio je način slikanja tako da se motiv tek postupno pretvara u nešto prepoznatljivo, u oblak. Ali Stipanovu nije bitan motiv, ne zanima ga opisna komunikacija s motivom, bitno mu je slikarstvo. Oblak, odvojen od konteksta, vidi i doživljava kao definiranu formu, nebo bez oblaka kao čistu apstrakciju, sliku neba i oblaka kao sintezu osobitu figurativnog i apstraktnog.

Dok je slikao, bio je u nekoj frenetičnoj fazi uznemirenosti, titranja, zanosa koji ga je prisiljavao na brzu reakciju. Jedna slika vukla je drugu. Energija koja ga je vodila iz slike u sliku, nije ga zadržavala na detaljima. Slikajući izravno s prozora svog atelijera, bilježio je sve: kretanje oblaka, mijene, preobrazbe. To, kako oblaci žive vlastitim životom, nekad tromi u ritmu, teški, slojeviti, nekad lahorasti, zaigrani. Sivi, tamni ili puni svjetla i boja. Ili u snažnom kontrastu svjetla i tame. Radio je brzo da mu nešto ne promakne, da ne izgubi doticaj sa slikom - napisala je Arh.

Mauro Stipanov rođen je u Rijeci 1952. Od 1967. do 1973. pohađao je tečaj crtanja i slikanja kod Romola Venuccija. Studij likovne umjetnosti na Accademia di Belle Arti u Veneciji upisao je 1976. te diplomirao slikarstvo 1980. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.