Poziv na radionice

Napusti normalne naprave: Uskoro treće izdanje Sajma 3N

Kim Cuculić

Izlagački dio sajma neobičnih uređaja održat će se 6. i 7. rujna u Kružnoj ulici i Omladinskom kulturnom centru »Palach«, s ovogodišnjim posebnim fokusom na uradi-sam glazbenim instrumentima



RIJEKA – U sklopu projekta Žiroskop, udruga Drugo more objavila je poziv za prijavu na tri zanimljive radionice koje će se održati u okviru trećeg izdanja Sajma 3N – Napusti normalne naprave.


Izlagački dio sajma neobičnih uređaja održat će se 6. i 7. rujna u Kružnoj ulici i Omladinskom kulturnom centru »Palach«, s ovogodišnjim posebnim fokusom na uradi-sam glazbenim instrumentima. Radionice su na rasporedu u danima prije i nakon izlagačkog dijela.


Zagrebačka udruga Oaza pripremila je radionicu »Na licu mjesta u budućnosti«, na kojoj će polaznici zamišljati kako bi riječki urbani prostor mogao izgledati u bliskoj budućnosti pod utjecajem destruktivnog djelovanja čovjeka i prirodnih sila. Trodnevna radionica trajat će od 4. do 6. rujna u OKC-u »Palach« od 10 do 17 sati. Zatim će 9. i 10. rujna jednodnevne radionice održati ugledni nizozemski eksperimentator i izumitelj neobičnih instrumenata Yuri Landman, na kojima su glazbu proizvodili mnogi svjetski poznati glazbenici, među kojima i gitaristi slavnog benda Sonic Youth.




Polaznici radionice »Yuri Föhn Home« (ponedjeljak 9. rujna, od 17 sati) pretvorit će stari telefon u staromodni mikrofon koji običan glas pretvara u »radijski«, dok će se na radionici »Izradite vlastitu električnu kalimbu« (utorak 10. rujna, od 17 sati) izrađivati električna verzija afričkog instrumenta kalimbe, poznatog kao »palčani klavir«. Izrađene uređaje, koji će se pomoću kabela moći spojiti na gitarsko pojačalo ili razglas, polaznici će smjeti zadržati. Sudjelovanje na radionicama je besplatno, uz obaveznu prethodnu prijavu putem e-maila na: [email protected]. Broj mjesta je ograničen.


Program je organiziran u okviru projekta Žiroskop, čiji je nositelj Drugo more, a partneri su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula i udruge Filmaktiv, Prostor plus i Ri Rock. Projekt ukupne vrijednosti 2.416.102 kuna financira Europska unija s 2.053.687 kuna u okviru operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali« iz Europskog socijalnog fonda, i sufinancira Ministarstvo kulture RH u iznosu od 362.415 kuna.