Mali salon

Nagrada Radoslav Putar: Dobitnik liječnik i vizualni umjetnik Matej Knežević

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Uz dobitnika nagrade Mateja Kneževića, svoje radove izlažu i finalistice umjetnice Tea Ivković, Ana Kovačić i Ana Sladetić



RIJEKA Vizualni umjetnik Matej Knežević dobitnik je Nagrade Radoslav Putar za 2017. godinu, objavljeno je sinoć u Malom salonu, u kojem je postavljena izložba na kojoj četvero ovogodišnjih finalista predstavlja svoje radove.


Uz dobitnika nagrade, među finalistima su i umjetnice Tea Ivković, Ana Kovačić i Ana Sladetić. Finaliste i pobjednika natječaja odabrao je žiri u kojem su bili Niko Mihaljević (dobitnik Nagrade »Putar« 2016.), likovni kritičar Boris Greiner, kustos iz Boegrada Miroslav Karić te kustosica iz Zagreba Marta Kiš.


Nagrada »Radoslav Putar« dodjeljuje se najboljem likovnom umjetniku do 40 godina, a sastoji od dvomjesečnog boravka u New Yorku, u organizaciji Residency Unlimited te samostalne izložbe u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu i mjesta u žiriji nagrade u 2018. godini.


Matej Knežević (1983., Slavonski Brod), jedini među ovogodišnjim finalistima nije završio Akademiju likovnih umjetnosti, već Medicinski fakultet i uz umjetnički angažman, radi kao liječnik, specijalist urologije.– Ispast će kao floskula, ali ovo zbilja nisam očekivao. Već ulazak u finale me poprilično iznenadio. Malo sam šokiran, ostao sam bez riječi, rekao nam je nakon proglašenja nagrade.

U umjetničkom radu Knežević je zaokupljen aktualnim društvenim problemima globalnog karaktera i pojavama u lokalnoj zajednici, a na izložbi predstavlja prostornu instalaciju »Uđite, ne morate se izuvati«. U instalaciji su prezentirani elementi koji sačinjavaju isječak doma i simboliziraju obiteljsku toplinu, a središnje mjesto zauzima kauč od kikirikija.


Fragilni konstrukcijski materijal, kako pojašnjava umjetnik, upozorava na osjetljivost izgradnje i održavanja te psihološke i materijalne kućne baze, kao i međusobnih odnosa koji je sačinjavaju.


U prvi mah se tema doma može doimati laganom, jer se često obitelj podrazumijeva kategorijom koja se događa sama od sebe svojom inercijom, Kolokvijalana mjerna jedinica lakoće, ali i izraz za takvo shvaćanje situacije bio bi: »To ti je kikiriki«. No, moje osobno iskustvo je suprotno, te mi se čini da sav taj spomenuti rad uopće nije lagan, ali je isplativ. Iz pozicije veselog obiteljskog djelatnika proizlazi i moj autoafirmativni stav: »To nije kikiriki. To je tisuću kikirikija«.


Ovo je druga godina za redom da je dodjela Nagrada Radoslav Putar održana u Rijeci, u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, a prema najavi Janke Vukmir, ravnateljice Instituta za suvremenu umjetnost iz Zagreba ideja je da u budućnosti obiđe i ostale gradove u kojima djeluju likovne Akademije. Ministarstvo kulture je samo tri puta u 16 godina podržalo dodjelu nagrade.