Skulpture i mozaici Emila i Alexa Knapića

Nadahnuće u životu i radu istarskih seljaka

Nela Valerjev Ogurlić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Emil Knapić na ovoj izložbi predstavlja dvije apstraktne kompozicije većeg formata iz oksidiranog željeza, uz nekoliko manjih skulptura iz drva i željeza s motivom stopala.



RIJEKA  U Galeriji Bruketa 2 otvorena je izložba na kojoj se publici zajednički predstavljaju Emil i Alex Knapić, dva istarska umjetnika. Emil Knapić se bavi skulpturom, slikarstvom, crtežom i instalacijom koristeći razne materijale, a ponajviše željezo.


Specijalnost mu je izrada skulpture u željezu te izvedba umjetničkog interijernog namještaja u istom materijalu, pa i na ovoj izložbi predstavlja dvije apstraktne kompozicije većeg formata iz oksidiranog željeza, uz nekoliko manjih skulptura iz drva i željeza s motivom stopala.


   Prema riječima autora, svi su radovi dio ciklusa »Akcenti vremena«, posvećenog teškom životu i radu istarskih seljaka u prošlosti. Skulpture u velični ljudske figure izvedene su iz dva jednostavna vertikalna elementa blago nagnuta jedan prema drugome. Oni predstavljaju vrijedne i stamene ljude koji su u prošlosti teško fizički radili, ali su bili okrenuti jedni drugima, za razliku od otuđenog modernog čovjeka.




   I Knapićeve »Noge« su noge tih istih seljaka, a simboliziraju njihovu čvrstoću, snagu i spremnost da idu naprijed unatoč životnim nedaćama i preprekama.


   Alex Knapić se bavi 3D arhitektonskim vizualizacijama i izradom mozaika. Dugogodišnje bavljenje 3D grafikom i perfekcionizam 3D vizualizacije prenosi na svoje mozaike, što se ponajviše očituje u njihovoj specifičnoj 3D reljefnosti. Na izložbi predstavlja devet radova, reljefnih slika i objekata, koji se ističu bogatom strukturom i perfekcionističkom izvedbom, a dio su ciklusa »Evolucija« koji predstavlja kockice životnog puta autora.


   Radovi nastaju iz njegovih intimnih doživljaja. Prvi u seriji pod nazivom »Mojoj majci« izveden je kao obris ženskog torza od kockica bijelog mramora sa željeznom pasicom pod grudima, koja simbolizira teške trenutke s kojima se majka umjetnika nosila za života. Istim materijalima izveden je i »Put« na kojem se željezni detalji račvaju u niz malih stazica, a simboliziraju različite mogućnosti i smjerove kretanja na životnom putu.