Dvije izložbe

NSK u Litvi predstavlja hrvatsku glagoljicu, u Bugarskoj najljepše hrvatske knjige

Portal Novilist.hr

Trogirski evađelistar

Trogirski evađelistar



Bogatstvo i raznolikost hrvatske kulture i baštine Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavit će međunarodnoj javnosti dvjema vrijednim izložbama, izložbom Hrvatska glagoljica koja se u povodu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske u lipnju otvara u Litvi i izložbom Book Art in Croatia koju u srpnju organizira u Bugarskoj.


Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Litvi organizira izložbu Hrvatska glagoljica posvećenu ovom simbolu hrvatskog kulturnog identiteta. Izložba će u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske biti otvorena 12. lipnja u Litavskoj akademiji znanosti u Vilniusu gdje će je posjetitelji imati priliku razgledati do 20. lipnja 2019. godine. Nakon Villniusa izložba će biti postavljena i u drugim litavskim gradovima, i to Kaunasu, Šiauliaiju i Panevėžysu.


Predstavljanje najstarijeg pisma hrvatskog naroda litavskoj javnosti nastavak je projekta iz 2018. godine kada je najveća riznica glagoljskih djela na svijetu – Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pod geslom Slovimo glagoljicom organizirala tematsku izložbu Hrvatska glagoljica, kako bi javnosti približila glagoljicu, njezin povijesni razvoj, tipografiju, kulturološki utjecaj i primjere suvremene primjene.




Svrha je izložbe na zanimljiv način ispričati priču o hrvatskoj glagoljici i predstaviti projekt Knjižnice Hrvatska glagoljica; digitalizacija građe i uspostava digitalne zbirke te s njim povezan portal Glagoljica.hr, u sklopu kojega su istraživačima, studentima, učenicima i široj javnosti dostupne glagoljske knjige, rukopisi te znanstveni radovi o glagoljici i glagoljskoj baštini digitalizirani u sklopu Projekta. Na stranici Portala dostupna je i virtualna izložba Hrvatska glagoljica koja je izrađena za tu prigodu.


Nakon izložbe Hrvatske glagoljice, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu međunarodnoj javnosti će u srpnju predstaviti izložbu Book Art in Croatia. Izložba će u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Bugarskoj biti otvorena 9. srpnja u Nacionalnoj knjižnici Republike Bugarske Sv. Ćiril i Metod.



Izložba Book Art in Croatia predstavlja povijesni presjek izrade i opreme knjiga u Hrvatskoj od srednjega vijeka do suvremenoga doba, i obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja, od srednjovjekovnih evanđelistara i misala do suvremenih ilustriranih izdanja i grafičko–književnih mapa, koje svojim unutarnjim i izvanjskim oblikovanjem predstavljaju najviše domete umjetničkog oblikovanja knjige u Hrvatskoj. Autor izložbe je povjesničar umjetnosti prof. dr. sc. Milan Pelc.


Postavljanjem ovih dviju izložbi u Litvi i Bugarskoj, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu nastavlja s tradicijom promocije hrvatske kulture i baštine u inozemstvu i u 2019. godini.