Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Izložba o 1. svjetskom ratu

Muzej grada Rijeke: Godine u krvi i željezu

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2016. u 11:01 2016-02-20T11:01:00+01:00

Izložba Vojnopovijesnog muzeja i instituta iz  Budimpešte prikazuje fotografije, detalje pisama i snimke karakterističnih predmeta iz doba Prvoga svjetskoga rata, koji svjedoče o zbivanjima na frontu, o tehničkim izumima toga razdoblja,  ali  i o životu  u pozadini

RIJEKA Četiri godine u krvi i željezu – Veliki rat,  naziv je putujuće izložbe o Prvom svjetskom ratu (1914-1918)  s kojom  u  Muzeju grada Rijeke  gostuje Vojnopovijesni muzej i institut iz  Budimpešte. Izložba  je originalno otvorena 21. lipnja 2014. prilikom Noći muzeja u Budimpešti, nakon čega je krenula na  putovanje po  Mađarskoj  i inozemstvu. Putovanje će trajati sve do 2018. godine, odnosno  točno 52  mjeseca, koliko je trajao i sam rat.

Na 32 samostojeća panoa izložba  prikazuje  fotografije, detalje pisama i snimke karakterističnih predmeta iz doba Prvoga svjetskoga rata. Izlošci svjedoče o zbivanjima na frontu, o tehničkim izumima toga razdoblja, o politici,  ali  i o životu  pozadini.

– Rat je promijenio sudbinu ne samo vojnika  već  i civila,  a  možda najznačajnije sudbinu žena koje su od kućanica postale uzdržavateljice  obitelji i radnice u vojnoj industriju.  U njoj su radila i djeca, napomenuo je  pukovnik Vilmos Kovács, voditelj Vojnopovijesnog muzeja i instituta u Budimpešti, naglasivši  da izložba  želi dostojno podsjetiti na ljudske gubitke i događaje od prije stotinu godina koji  utjecali  na društvo cijele Europe  i  potpuno promijenili njegove sastavnice.

– U Europi  nije bilo nijedne obitelji na čiji život nisu utjecala ratna zbivanja. Samo u Mađarkoj  imali smo 650.000 poginulih,  milijun i pol ranjenih te 8.000 ratnih zarobljenika, dodao je.   

Na  otvorenju  izložbe  pozdravne su riječi uputili veleposlanik Mađarske u Zagrebu József Magyar  te gradonačelnik  Rijeke Vojko Obersnel koji je  primijetio  da  brojna ratna žarišta u svijetu  i bujanje terorizma  pokazuju da ne možemo biti optimistični u shvaćanju  povijesti kao učiteljice života, jer nas ona – kad  su ratovi  u pitanju – na  žalost ničemu  nije naučila.  

Stoga  nas izložba,  kako je  naglasio  Magyar,  poziva da  u ovom užurbanom vremenu zastanemo,  razmislimo  o uzrocima rata i njegovim posljedicama, te da umjesto novih  podjela  među narodima  pokušamo razvijati ono što nas sve skupa čini Europljanima.   

Izložba se  može razgledati do 25. ožujka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.