Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Galerija Kortil

Modianovom izložbom u Rijeci počeli Dani talijanske kulture

Snimio Silvano JEŽINA
Snimio Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 11. listopad 2016. u 14:19 2016-10-11T14:19:00+02:00

Ova nesvakidašnja izložba uklapa se u inicijativu snažnijeg povezivanja Italije i Hrvatske, Trsta i Rijeke

RIJEKA Otvorenjem Modianove izložbe »Rijeka: Europa prije Europe« sinoć su u Galeriji »Kortil« započeli peti Dani talijanske kulture Generalnog konzulata Italije u Rijeci. Kako je kazala Ileana Jančić iz Generalnog konzulata, izložba donosi originalne plakate i skice s početka 20. stoljeća, a sve izloženo u vlasništvu je obitelji Guida Crechicija.

Ovim povodom generalni konzul Paolo Palminteri istaknuo je da se ova nesvakidašnja izložba uklapa u inicijativu snažnijeg povezivanja Italije i Hrvatske, Trsta i Rijeke. Predsjednica gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac kazala je da je riječ o manifestaciji koja potvrđuje talijansku kreativnost, a obratio se i predsjednik tvrtke Modiano.

U ime Galerije »Kortil« Jolanda Todorović naglasila je da se radi o važnoj izložbi, jer je Modiano 1904. otvorio svoj pogon u Rijeci. U tom smislu Modiano je svojim djelovanjem utkan u vizualnu memoriju Rijeke.

Tvrtka Modiano osnovana je 1868. u Trstu, a utemeljio ju je Saul D. Modiano. Od samih početaka proizvodila je papiriće za cigarete, a vrlo brzo pokreće se i proizvodnja igraćih karata. Ogromna proizvodnja izvozi se u Italiju, Grčku, Tursku, Francusku, Indiju, Argentinu... Pogon u Rijeci prvo se nalazio u Ulici Germania, a 1913. preseljen je u Ulicu Silvio Pellico na Kozali.

Tamo djeluje sve dok se između 1913. i 1915. na uglu tadašnje Ulice Goldoni (danas Ulica Rikarda Katalinića Jeretova), nije izgradila monumentalna secesijska palača, projekt arhitekata Emilija i Marija Ambrosinija, koja je od tada poznata kao
»uglovnica Modiano«, a proizvodnja papirića za cigarete i igraćih karata nastavlja se i nakon Prvog svjetskog rata.

Izložba je ostvarena u suradnji s Modianom, Gradom Rijekom, Narodnim sveučilištem u Trstu, Talijanskom unijom i Zajednicom Talijana u Rijeci.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.