Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Istaknuti dizajner i ilustrator

"Mirko Ilić: Trenutak pred katastrofu" u Kreativnoj četvrti Lazareti

Djela Mirka Ilića čuvaju se u riječkom MMSU-u / ARHIVA NL
Djela Mirka Ilića čuvaju se u riječkom MMSU-u / ARHIVA NL
Autor:
Objavljeno: 9. kolovoz 2019. u 17:59 2019-08-09T17:59:40+02:00

Veliki dio radova koji će biti pokazani na izložbi posuđen je ljubaznošću Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i njegova ravnatelja Slavena Tolja te kustosice Sabine Salomon 

DUBROVNIK Izložba »Mirko Ilić: Trenutak pred katastrofu« bit će otvorena 17. kolovoza u nedavno otvorenoj obnovljenoj Kreativnoj četvrti Lazareti u Dubrovniku. Kako piše u najavi koju donosi Dizajn.hr, izložba predstavlja izbor radova ovog istaknutog dizajnera i ilustratora iz svih faza njegove karijere.

Simultano s ovom izložbom u javnim gradskim prostorima Dubrovnika od 14. kolovoza do 18. listopada bit će postavljena i nova verzija putujuće međunarodne izložbe plakata »Tolerancija« čiji je inicijator upravo Mirko Ilić.

Kustosi izložbe »Trenutak pred katastrofu« su Marko Golub i Dejan Kršić, a ostat će otvorena do 1. listopada.

Vizualni pripovjedač

Izložba »Trenutak pred katastrofu« predstavlja Mirka Ilića kao jednog od najboljih vizualnih pripovjedača i društvenih i političkih komentatora te obuhvaća njegov rad u području dizajna, ilustracije i stripa u vremenskom rasponu od druge polovice 1970-ih godina do danas.

Dubrovačka publika tako će imati priliku vidjeti izbor iz Ilićevih stripova iz razdoblja Novog kvadrata, kazališne plakate u rasponu od onih za Teatar &TD u Zagrebu iz kasnih 1970-ih i ranih 1980-ih do sasvim recentnih za Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu, dizajn i ilustracije za neka od vodećih hrvatskih i jugoslavenskih novinskih izdanja iz prve polovine 1980-ih, naslovnice magazina Time i Op-Ed stranice New York Timesa gdje je Ilić radio kao art direktor, dizajn ambalaže, brojne ilustracije za neke od najuglednijih svjetskih novina i časopisa od ranih dana praktički sve do danas.

Poseban segment izložbe posvećen je knjigama o dizajnu, koje objavljuje od ranih 2000-ih, najčešće u suautorstvu sa Stevenom Hellerom. Veliki dio radova koji će biti pokazani na izložbi posuđen je ljubaznošću Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i njegovog ravnatelja Slavena Tolja te kustosice Sabine Salomon.

Projekt o toleranciji

Angažirani dizajnerski projekt »Tolerance Poster Show« na turneji je od 2017. godine te okuplja plakate nekih od najboljih svjetskih grafičkih dizajnera koji na rast govora mržnje, nacionalizma, ksenofobije i netrpeljivosti odgovaraju pozivom na toleranciju, odnosno na barem minimum ljudskosti i razumijevanja za druge.

Na Ilićev poziv odazvali su se dizajneri iz cijelog svijeta, uključujući i ikone dizajna poput Miltona Glasera, Seymoura Chwasta, Petera Bankova, Guntera Rambowa i Niklausa Troxlera. Izložba je s početnih 20-ak dosad narasla na više od 100 plakata, prikazana je u 24 zemlje, a njena dubrovačka verzija je 53. po redu.

Također, karakteristično je za ovu izložbu da se redovito održava u javnim gradskim prostorima. U Dubrovniku će plakati biti izloženi u prostorima Lazareta, u obliku projekcija u gradu te na autobusima javnog gradskog prijevoza.

Projekt »Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika«, čiji je cilj unaprijediti upravljanje kulturnom baštinom, financiran je putem Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija«, a vrijednost projekta je 33,7 milijuna kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.