Izložba u Guvernerovoj palači

“Miau, miau, što sam ja radila u Prvom svjetskom ratu”

Nela Valerjev Ogurlić



RIJEKA Suradnjom Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i Centra za kulturu Grada Krka u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja postavljena je izložba »Miau, miau, što sam ja radila u Prvom svjetskom ratu« na kojoj je prezentirano stotinjak uvećanja povijesnih razglednica i fotografija iz Prvog svjetskog rata na kojima je glavni lik – mačka.


Postavljanje zanimljive izložbe kojom se Pomorski i povijesni muzej pridružuje obilježavanju stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata omogućio je Piero Pazzi, venecijanski kolekcionar i profesor na Akademiji lijepih umjetosti u Veneciji koji je u Kotoru osnovao Muzej mačaka, a Centru za kulturu Grada Krka ustupio razglednice i fotografije s neobičnim motivom mačke na različite načine povezane s ratnim zbivanjima.


Na nekim razglednicama mačka se pojavljuje kao ozbiljni propagandist odnosno medij za promociju političkih ciljeva pa je možemo vidjeti kako maše zastavama ili suvreno korača bojištima. Na karikaturnim prikazima srećemo je kao neprijatelja, no puno je više onih u kojima predstavlja sjećanje i nostalgiju za domom, želju za strašću i ljubavlju te vjeru u mir i spokoj. Na mnogim fotografijama vojnici na fronti poziraju  s mačkom u naručju. Tako iskomunicirana mačka je pretvorena u simbol manifestacije želja običnih ljudi u ratna vremena.


Kako u izložbeno katalogu ističe Maja Parentić, mačka je u životinjskom svijetu simbol za najbolje i za najgore, i kao takva najbliža je našoj naravi. Čovjek istovremeno stvarajući užase i strahote rata može kroz mačku iskazati svoja nadanja, želje i vjerovanja. Tako su mačke na ovim fotografijama, ilustracijama i karikaturama putovale i preko granica zaraćenih zemalja: Austrije, Njemačke, Rusije, Francuske, Engleske, Belgije i Italije. One su pobuđivale simpatiju na obje zaraćene strane i ustvari nesvjesno dobile ulogu mirovnog posrednika.Izložba će biti otvorena do 24. rujna.