Retrospektiva Damiena Hirsta u Londonu

Lubanja optočena dijamantima vrijedna 50 milijuna funti

Hina

Lubanja, za koju se mnogi pitaju je li u pitanju djelo genija ili je riječ o tek neukusnom simbolu ekscesnosti izopačeno bogatog svjetskog tržišta umjetnina, bit će izložena u posebno čuvanoj prostoriji



ZAGREB – Velika retrospektiva britanskog umjetnika i kolekcionara Damiena Hirsta koja se otvara 4. travnja u jednom od najvažnijih europskih muzeja moderne umjetnosti, londonskom Tate Modernu, prvi će puta britanskoj javnosti predstaviti najskuplje umjetničko djelo u povijesti – »For The Love of God« (2007.), 50 milijuna funta vrijednu ljudsku lubanju optočenu dijamantima s ugrađenim pravim ljudskim zubima.


Lubanja, za koju se mnogi pitaju je li u pitanju djelo genija ili je riječ o tek neukusnom simbolu ekscesnosti izopačeno bogatog svjetskog tržišta umjetnina, bit će izložena u posebno čuvanoj prostoriji.


Optočena je s 8.601 dijamantom ukupne težine 1.106,18 karata, s 52,4-karatnim ružičastim dijamantom ugrađenim u čelo. Kada je 2007. prvi put predstavljena javnosti cijena joj je iznosila 50 milijuna funta. Kupio ju je za nepoznatu svotu konzorcij poslovnih ljudi jedan od kojih je, kako se kasnije pokazalo, bio sam Hirst.




Hirst je prvi puta privukao pozornost javnosti u Londonu 1988., kada je u napuštenom skladištu osmislio i organizirao izložbu »Freeze« na kojoj je izložio svoja i djela svojih prijatelja i kolega s fakulteta Goldsmiths College. U gotovo četvrt stoljeća od tada, postao je jedan od najutjecajnijih umjetnika svoje generacije.


Izložba koja se otvara u Tate Modernu predstavlja prvi značajan prikaz njegova stvaralaštva u toj instituciji, a objedinit će ključna djela njegova opusa u posljednjih više od 20 godina.


Kako se ističe u najavi izložbe na mrežnim stranicama tog muzeja, među ostalima, tu će se naći ključne skulpture iz njegove prirodoslovne »Natural History« serije, uključujući kontroverznog morskog psa u formaldehidu »The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living« (fizička nemogućnost smrti u viđenju živućeg čovjeka) iz 1991.


Bit će tu i »A Thousand Years« iz 1990., velika staklena vitrina podijeljena na dva dijela u čijoj se jednoj polovici liježu muhe a u drugoj nalazi kravlja glava koja predstavlja hranu. Da bi se nahranile, muhe moraju prvo pronaći put do nje, ali i izbjeći »sjekač insekata«. »Živjeti je umrijeti«, poruka je tog djela.


Medicinski ormarići, uz umjetnikove »spot« i »spin« slike koje su obilježile čitavo njegovo više nego 20-godišnje stvaralaštvo, dvodjelna instalacija »In and Out of Love«, koja će biti prvi puta izložena u cijelosti od kad je stvorena 1991., te »Pharmacy« iz 1992., također su neke od poslastica najavljene izložbom, koja ostaje otvorena do 9. rujna.


Konceptualni umjetnik i ikona pop-arta Damien Hirst (1965.) međunarodno je priznat i navodno najbogatiji britanski živući umjetnik, čije je bogatstvo 2009. procijenjeno na 235 milijuna funta. Dobitnik je prestižne nagrade Turner (1995.). Hirst je 2007. srušio sve rekorde kada je njegovo djelo »Lullaby Spring« – tri metra širok čelični ormarić s 6.136 tableta, na aukciji prodano za 19,2 milijuna dolara katarskom emiru, postigavši najvišu cijenu na dražbi za djelo nekog živućeg umjetnika.


Prošle je godine jedna od njegovih poznatih »točkastih« slika prodana za 1,8 milijuna funta. Na seriji »Spot paintings« počeo je raditi 1986., a do danas je naslikao ukupno oko tisuću različitih slika, imenovanih po kemikalijama ili lijekovima na recept.


Najrecentnije djelo iz te serije kojom je »želio pokazati da promatranje slike može biti slično drogiranju«, sadrži 25.781 točku promjera 1 milimetar, od kojih niti jedna nije naslikana istom bojom. Najskuplja slika iz serije je platno nazvano »3 -(5-chloro-2-hydroxphenylazo)– 4, 5-dihydroxy-2, 7-naphthalenedisulfonic acid«, koje je 2008. prodano za 3,48 milijuna dolara.


Nedavno je najavio i otvaranje umjetničke galerije u Londonu 2014., u kojoj će biti izložena njegova osobna zbirka umjetnina koja sadrži oko dvije tisuće djela, među kojima i ona umjetnika kao što su britanski ulični umjetnik Banksy, američki umjetnik Jeff Koons i drugi.