Post festum

La Biennale di Venezia: Izložba “Horizont očekivanja” u Zagrebu, Puli i Osijeku

Doris Žiković

U želji da hrvatskoj javnosti približi jedan od najznačajnijih projekata vizualne umjetnosti kojima se suvremeni umjetnici predstavljaju na međunarodnoj sceni, a koji uključuje nekoliko razina institucionalne podrške na nacionalnoj i lokalnoj razini, u tri grada bit će predstavljena izložba »Horizont očekivanja«



ZAGREB Na 57. međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti La Biennale di Venezia, koja je službeno zatvorena 26. studenog 2017., sudjelovalo je 86 država koje su se predstavile nacionalnim paviljonima, a središnja izložba Viva Arte Viva u kustoskoj koncepciji umjetničke direktorice Bijenala Christine Macel uključila je 120 umjetnika iz 86 zemalja. Venecijanski bijenale je od sredine svibnja do kraja studenog razgledalo 615.000 posjetitelja (oko 3.400 posjetitelja dnevno), što je dosad rekordan broj, te više od 5.000 akreditiranih novinara koji su pratili događanje.


Hrvatske umjetnike Tinu Gverović i Marka Tadića za predstavljanje na ovoj prestižnoj kulturnoj manifestaciji odabrala je kustosica Branka Benčić, a oni su svoje instalacije (Fantomska trgovina: More Ljudi / Phantom Trades: Sea of People Tine Gverović i Događaji koje treba zaboraviti / Events Meant to Be Forgotten Marka Tadića), osmišljene posebno za tu prigodu, predstavili u obliku dvostruke samostalne izložbe u Paviljonu od 94 četvornih metara Artiglierije u Arsenalu, što je omogućilo dobru vidljivosti i posjećenost.


Izložba »Horizont očekivanja« okupila je dvije umjetničke pozicije koje se bave različitim stanjima i pitanjima, poput neizvjesnosti, nesigurnosti ili kolapsa, pri čemu umjetnici koriste različite medije – od instalacije, preko objekta, videa, animacije, slikarstva, kojima stvaraju niz međuodnosa, a dramaturgija postava zamišljena je tako da angažira ulogu promatrača i artikulira njegovo kretanje kroz prostor. Izložba je pokušala uprizoriti istodobno mjesto kolapsa i mjesto transformacije i imaginacije.


Ministarstvo kulture Republike Hrvatske organizaciju izložbe povjerilo je Modernoj galeriji iz Zagreba, a izložbu prati publikacija na engleskom jeziku s tekstovima Branke Benčić, Clemensa Krummela i Marca Scotinija u grafičkom oblikovanju Andra Giunija. Projekt sudjelovanja Hrvatskog paviljona na Bijenalu u Veneciji financiralo je Ministarstvo kulture uz financijsku potporu Grada Pule.

U želji da hrvatskoj javnosti približi jedan od najznačajnijih projekata vizualne umjetnosti kojima se suvremeni umjetnici predstavljaju na međunarodnoj sceni, a koji uključuje nekoliko razina institucionalne podrške na nacionalnoj i lokalnoj razini, izložba Horizont očekivanja bit će od siječnja do kraja lipnja predstavljena u Zagrebu (Gliptoteka HAZU), Puli (muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca) i Osijeku (Galerija Waldinger). Prvo predstavljanje u Hrvatskoj održat će se ususret Noći muzeja, u četvrtak, 25. siječnja, u 19 sati u Gliptoteci HAZU u Zagrebu.