Odjeća ruralne Grobnišćine

Kako su se odijevali naši nonići: Biserka Fućak sačuvala stara grobnička oblačila

Sanja Gašpert

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Izložba je otvorena u kući obitelji Fućak, na adresi Cernik 83, a među starim, ali uistinu vrijednim izlošcima, posjetitelji mogu vidjeti i tkalački stan iz 19. stoljeća koji je još u funkciji, primitivne alate, dječju i odjeću za odrasle, šivaću mašinu, pastirsku odjeću,  svadbeni ručnik i još puno toga



CERNIK Stalni etno postav autohtone odjeće ruralne Grobnišćine svečano je otvoren jučer u Cerniku, na adresi Cernik 83, u organizaciji Udruge Gromišćina zemja, a u sklopu programa obilježavanja blagdana sv. Bartola – Bartoje. Potporu realizaciji ovog programa dali su Primorsko-goranska županija, Općina Čavle, Općina Jelenje, obitelj Fućak – Ivan, Biserka, Dalibor i Ozren, u čijim prostorijama je i otvoren postav, članice Udruge Gromišćina zemja Margareta Krstić i Tatjana Ban te prijatelji – Maja Jureković, Dragan Sudan, Antonija Stipić i Željko Zaharija.


– Stara roba ima svoju vrijednost, poput vina i ljudi, a tome su me učili moji roditelji. Još kao dijete sam počela sakupljati staru robu, stare predmete, tako da na ovoj izložbi možete vidjeti »hindrotih« još od mojih nonića. Kada sam povremeno izlagala staru odječu koju sam godinama sakupljala, ponekad sam nailazila i na sumnjičave poglede okoline, kao da se pitaju »šta sad ova hoće s tim starinama«. Ipak, mislim da se tradicija, običaji i kultura ne smiju zaboraviti jer predstavljaju jednu naciju, jedno vrijeme, a izložbe poput ove sigurno mogu pomoći u tome da sačuvamo bogatu povijest naše Grobnišćine, kazala je predsjednica Udruge Gromišćina zemja Biserka Fućak, najzaslužnija za postavljanje spomenute izložbe.


Doprinos kulturi




Načelnik Općine Čavle Željko Lambaša zahvalio je Biserki Fućak na trudu koji je uložila kako bi sačuvala oblačila Grobnišćine.


– Prvotno sam mislio kako će izložba biti u prostoru Čitaonice u Cerniku, gdje Udruga Gromišćina zemja i inače organizira svoja događanja, ali mi je Biserka rekla drugu adresu. Kada sam je pitao pa gdje je to točno, u čijoj kući, ona mi je odgovorila »tamo kadi si se ti nekad strigal«, s obzirom da je u ovom prostoru, koji je, inače, u vlasništvu obitelji Fućak, nekada bio frizerski salon, kazao je Lambaša.



Zlatica Balas iz Udruge »Juraj Klović« iz Grižana darovala je postavu »par postoli«, vrijednih po tome što im je, kako je kazala, »đon načinjen od drva« i, prema njezinim saznanjima, jedine su u ovom kraju koje su očuvane.



U ime Primorsko-goranske županije govorio je pročelnik Ureda Županije Goran Petrc, koji je kazao kako je riječ o vrijednom postavu koji predstavlja doprinos kulturi Grobnišćine, u smislu očuvanja grobničke kulturne baštine. Našu kulturnu baštinu i običaje neće sačuvati nitko drugi ako to ne učinimo mi sami, i ovaj doprinos obitelji Fućak je uistinu hvalevrijedan, kazao je Petrc.


Late za mliko


Među starim, ali uistinu vrijednim izlošcima, posjetitelji mogu vidjeti tkalački stan iz 19. stoljeća, koji je još u funkciji, primitivne alate, poštansku vagu, replike drvenih igračaka kao što su golida, pinjatica, drveni golub, konjić, petešić, kocka, karamac, praća, pupa, natikače za pubu, dječju i odjeću za odrasle kakva se nekada nosila na Grobnišćini, šivaću mašinu, late za mliko, pastirsku odjeću, slikovni postav, svadbeni ručnik i drugo. Svi zainteresirani za razgled postava mogu se najaviti na broj telefona 259-040.


U sklopu Bartoje, sinoć je u Rakovom Selu svečano otvoreno novoizgrađeno dječje igralište, a u sklopu vjerskog programa, župa sv. Bartola organizirala je u župnoj crkvi svetu misu za bolesne te potom i križni put mladih na Cernički vrh.