Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4
Sutra: 15° 15° 4
17. studenoga 2019.
Galerija Kortil

Izložba umjetnice Emilije Duparove: Instalacije u krugu i petlji

Emilija Duparova / Foto Sergej DRECHSLER
Emilija Duparova / Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 29. prosinac 2016. u 13:56 2016-12-29T13:56:00+01:00

Emilija Duparova na izložbi predstavlja seriju radova originalno izvedenih 2015. godine koji se bave distinkcijom apstraktnog i dinamičnog s mimetičkim i statičnim. Riječ je o zvučnim, video i foto instalacijama, koje objedinjuje motiv zatvorenog kruga ili petlje, odnosno sadržaja koji se ponavlja bez vidljivog početka i kraja

RIJEKA - U galeriji "Kortil" održava se izložba »Petlja« kojom se publici predstavlja umjetnica Emilija Duparova. Kustos izložbe Branko Franceschi umjesto dolaska na otvorenje izložbe poslao je video snimku svog govora i publici se obratio s monitora. Uz kratak osvrt na izložbu, koja je u nešto smanjenom obimu proljetos predstavljena u splitskoj Galeriji umjetnina, Riječanima je zaželio sretne blagdane i uspješnu Novu godinu.

Emilija Duparova na izložbi predstavlja seriju radova originalno izvedenih 2015. godine koji se bave distinkcijom apstraktnog i dinamičnog s mimetičkim i statičnim. Riječ je o zvučnim, video i foto instalacijama, koje objedinjuje motiv zatvorenog kruga ili petlje, odnosno sadržaja koji se ponavlja bez vidljivog početka i kraja.

Fotografske i video snimke realnih motiva postaju apstraktne zahvaljujući autorskom postupku zasnovanom na subjektivnom, poetično – mračnom doživljaju stvarnosti. Zahvaljujući motivima kružnog i repetitivnog kretanja u vremenu i prostoru kao i zvuku središnjeg videa, izložba poprima izrazito ambijentalni karakter. Vještom postprodukcijskom manipulacijom Duparova uspijeva izmjestiti realne motive u područje mentalne refleksije, fokusirajući se na egzistencijalistički naboj koji proizlazi iz univerzalnih i metafizičkih konotacija samih radova.

Prema riječima Branka Franceschija, Emilija Duparova razlikuje se od većine umjetnika koji se bave medijskom umjetnošću, jer razmišlja na čisto likovan način dok se drugi autori u svojim istraživanjima uglavnom koriste naracijom. Motive svojih radova umjetnica bilježi u realnom prostoru, a pritom ih minimalnim zahvatima, zahvaljujući jakom intuitivnom zoru, uspijeva predstaviti na način koji ih čini nadrealnim i gotovo apstraktnim. Njezini radovi, pogotovo kad je riječ o videu, u potpunosti opravdavaju sintagmu žive slike, što je velika rijetkost u suvremenom stvaralaštvu.

Izložba se može razgledati do 10. siječnja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.