Otvorenje u utorak

Izložba u PPMHP-u: Claustra – Skrivena ostavština starih Rimljana

Nela Valerjev Ogurlić

Izložba, čiji su autori Jure Kusetič i Tina Lah iz Narodnog muzeja Slovenije, prikazuje digitalne rekonstrukcije, zemljovide i različite ilustracije koje pričaju o skrivenoj ostavštini starih Rimljana i upoznaju posjetitelje s kulturnom baštinom izuzetne važnosti – ostacima obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum



RIJEKA Izložba »Claustra – Skrivena ostavština starih Rimljana« bit će otvorena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja 7. studenog u 19 sati. Izložba, čiji su autori Jure Kusetič i Tina Lah iz Narodnog muzeja Slovenije, prikazuje digitalne rekonstrukcije, zemljovide i različite ilustracije koje pričaju o skrivenoj ostavštini starih Rimljana i upoznaju posjetitelje s kulturnom baštinom izuzetne važnosti – ostacima obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum.


Claustra se protezala od samog centra Rijeke pa sve do doline Bače u Sloveniji, a po važnosti stoji uz bok Hadrijanovom zidu ili Dunavskom limesu.


Njezin nastanak seže još u drugu polovicu 3. stoljeća, u vrijeme kad je Rimsko Carstvo bilo na pragu svoga zalaska, oslabljeno građanskim ratovima i prodorom barbara. Za razliku od Hadrijanovog zida ili Dunavskog limesa, ovaj obrambeni sustav nije napravljen u jednoj neprekinutoj liniji ni na granici Rimskoga Carstva, već u njegovoj unutrašnjosti, tik izvan sjeveroistočnih granica rimske Italije. Svrha Claustre bila je kontrola ovog područja, a posebice glavnih rimskih cesta koje su vodile prema središtu Rimskog Carstva, Italiji.




Posebnost Claustre je u tome što se sastojala od niza linearnih obrambenih zidova s pripadajućim kulama, tvrđavicama i tvrđavama postavljenim u prostoru tako da koriste već ionako teško prohodan teren u svoju korist te zatvaraju prohodnije dijelove. Upravo neprohodan gorski teren dao je i ime obrambenom sustavu.


Naime antički su geografi brdovito područje koje se proteže od Kvarnerskog zaljeva do Karnijskih Alpa nazivali Julijske Alpe (Alpes Iuliae), a riječ »claustra«, što na latinskom znači »barijere«, opisuje njegov značaj.


Danas je poznato osamnaest lokacija u jedanaest slovenskih i pet hrvatskih općina gdje su vidljivi arheološki ostaci obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum. Većinu je na terenu vrlo teško primijetiti, ali na nekim je lokacijama jasno vidljiv, jer su arheološki ostaci konzervirani ili u cijelosti rekonstruirani.


Nakon otvaranje izložbe održat će se i projekcija filma o Claustri, nastalog u produkciji udruga Žmergo i Ukus. Izložba će biti otvorena do 30. studenog.