6. Bijenale ilustracije

Izložba u Klovićevim dvorima: Ilustracija i animacija u kreativnom dosluhu

Maja Hrgović

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Na Bijenalu izlaže više od 40 autora, a nagrade su dobili Vanda Čižmek, Irena Jukić Franić, Sanja Pribić, Matija Pisačić, Davor Pavelić i Zdenko Bašić



ZAGREB Preklapanja ilustracije i animacije okosnica su oko koje je osmišljen postav bijenalne izložbe hrvatske ilustracije u međunarodnom kontekstu, čije je šesto izdanje otvoreno preksinoć u Galeriji Klovićevi dvori. Izbornica Koraljka Jurčec-Kos istaknula je na otvorenju da je radove birala supostavljajući ih u odnos prema europskim trendovima, te kako je između inozemnih autora birala one koji domaćoj publici mogu približiti najuzbudljivije tendencije u ilustraciji.


Nagrade su na otvorenju uručene ponajboljima između predstavljenih četrdesetak autora – Vandi Čižmek, Ireni Jukić Franić, Sanji Pribić, Matiji Pisačiću, Davoru Paveliću i Zdenku Bašiću. Svatko od njih svojim je recentim radom ostvario velik doprinos i u animaciji i u ilustraciji: Irena Jukić Pranjić predstavlja se crtežima koji su postali kadrovi u animiranom filmu »Požuda«, a Matija Pisačić je na festivalima u inozemstvu pobrao čitav niz nagrada za svoj animirani film »Čoban«, za koji je i ovdje nagrađen. Zdenko Bašić je, pak, zastupljen ciklusom crteža iz svog hvaljenog animiranog filma »Sjeverozapadni vjetar«.


– Svaka ilustracija može postati animacija i skoro svaki »kvadrat« filma pažljivim odabirom može postati ilustracija. Prispjeli radovi pokazali su visoku kvalitetu i raznolikost. Bilo je izuzetno duhovitih ilustracija, knjiga snimanja, animacija vlastitih ilustracija, lutaka koje »samo« treba pokrenuti, animiranih kolaža, ilustracija u kombinaciji sa živom slikom i animacijom, scenografija budućih filmova – rekao je Darko Kreč, animator i ilustrator, koji je u prosudbenom povjerenstvu radio zajedno s Mihaelom Majcen-Marinić, Danijelom Marković, Ivom Sudec-Andreis i Koraljkom Jurčec-Kos.


Ivana Armanini, Zdenko Bašić, Marko Dješka, Ivana Guljašević, Ana Horvat, Saša Jantolek, Helena Klakočar, Goran Radošević, Mislav Rotim, Hana Stupica, Sanja Šantak i Tomislav Torjanac samo su neki od autora čiji su recentni radovi predstavljeni na Bijenalu, a koji u svome djelovanju spajaju ilustraciju i animaciju. Moćan dio postava čine gostujući ruski autori. Kustosica iz Rusije Jekaterina Gavrilova i sama je ilustratorica, koja je za ovu izložbu odabrala cikluse radova svojih kolega: Sergeja Alimova, Andreja Bistija, Marije Mihalskaje, Victorije Antolini, Valerija Kožina i Mihaila Želudkova. Od inozemnih autora, osobito je dojmljiv rad autora Shauna Tana kojemu je, zasluženo, pripala čitava jedna prostorija u prizemlju Klovićevih dvora.

Izložba je otvorena do 31. srpnja, a kao popratni program održat će se i niz kreativnih radionica.