Joan Miró

Izložba grafika velikog katalonskog slikara u Zavičajnom muzeju Rovinja

Doris Žiković

Foto: Dejan ŠTIFANIĆ

Foto: Dejan ŠTIFANIĆ

Izložba »Oblici slobode« nudi na uvid šezdesetak Miróovih grafika nastalih od 30-tih do 80-tih godina prošlog stoljeća u različitim tehnikama koje odražavaju umjetnikovo traganje za umjetničkom i kreativnom slobodom



ROVINJ Izložbom velikog katalonskog slikara Joana Miróa pod nazivom »Oblici slobode« otvorenom preksinoć počela je službena sezona Zavičajnog muzeja grada Rovinja. Izloženo je šezdesetak originalnih grafičkih radova koji kroz seriju litografija, bakroreza, bakropisa, drvoreza, akvatinti i matrica pružaju uvid u Miróovo grafičko majstorstvo. Retrospektivno predstavljanje svjetski poznatog slikara organizirao je Zavičajni muzej i tvrtka Rebel.


Kako je prigodom otvorenja izložbe kazala ravnateljica rovinjskog muzeja Marija Smolica, riječ je o četvrtoj velikoj izložbi koja je plod višegodišnje i obećavajuće suradnje muzeja i kolektiva Rebel. Nakon što su izložbe Salvadora Dalíja, Pabla Picassa i Marca Chagalla proteklih godina u mali rovinjski muzej privukle 60 tisuća posjetitelja, ove godine izloženi su Miróovi radovi nastali između 30-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.


Katalonski genij


– Rovinj tijekom ljeta, odnosno već od travnja pa do početka listopada, nije malo primorsko mjesto, već veliki grad gdje se susreću mnogi narodi, različiti jezici i strukture posjetitelja koji traže višu razinu ponude. Javnost u Rovinju, a i turisti koji u grad stižu iz svih krajeva svijeta, već su navikli da mogu očekivati nešto posebno, a to su i izložbe svjetskih umjetnika u našem muzeju koje su izuzetno dobro posjećene – rekla je ravnateljica Marija Smolica.




O suradnji Zavičajnog muzeja i kolektiva Rebel okupljenima se obratila Nataša Mrkonjić, jedna od najvažnijih karika u Rebelu, uz Natašu Bošnjaković i Marka Črnca, istaknuvši da je suradnja počela prije četiri godine, odnosno izložbama Dalija, Picassa i Chagalla.


– Ovog smo se puta odlučili za katalonskog genija Miróa. Bez imalo pretjerivanja možemo reći da je u pitanju jedan od najpoznatijih umjetnika, posebno na polju grafike, koji je život posvetio slobodama u bilo kojem smislu – kazala je Nataša Bošnjaković.


Prema njezinim riječima, naslov izložbe »Oblici slobode« nije nimalo slučajan. Glavna umjetnikova aspiracija je iznalaženje novih načina kako postići slobodu. Njegov presjek života i stvaralaštva je želja za oslobođenjem i odgovor na njegovu borbu i potragu za slobodom – cjeloživotnom unutarnjom, odnosno osobnom slobodom od roditelja i obitelji, umjetničkom i kreativnom slobodom od komercijalnog stvaralaštva, pa sve do društvene i socijalne borbe za slobodu njegove rodne Katalonije.


Nuemorni istraživač


Naime Miró je grafiku koristio za istraživanje boja i materijala i doveo je na jedan novi i daleko viši nivo. Sam postav obuhvaća mnogobrojne teme Miróovog životnog i kreativnog puta i svojim je najvećim dijelom rezultat autorove ljubavi prema književnosti i pjesnicima tog vremena koji su mu bili inspiracija, zaključuje Bošnjaković.


Izložba je postavljena u prizemlju rovinjskog Zavičajnog muzeja, a moći će se razgledati do 17. rujna. Tijekom travnja bit će otvorena od 10 do 18 sati (izuzev ponedjeljka), u svibnju od 10 do 20 sati, dok će od lipnja do rujna radno vrijeme biti produženo do 22 sata. Kao i ranijih godina, organizatori izložbe – Zavičajni muzej grada Rovinja i Rebel – nudit će mogućnost stručnog vodstva kroz izložbu.