Galerija Principij

Izložba fotografija Borislava Ostojića: Analogna i digitalna impresija svjetlom

Kim Cuculić

snimio:Silvano Ježina

snimio:Silvano Ježina

Ovi nizovi slika su mješavina fotografskih zapisa analogne i digitalne tehnologije s naglašenim svjetlosnim akcentima. Svjetlo je osnovni agens fotografije, a na ovim fotografijama, s obzirom na odabrane scene, samo svjetlo postaje motiv



RIJEKA Izložba fotografija Borislava Ostojića bit će otvorena u Galeriji Principij u subotu, 26. siječnja, u 18 sati. U popratnom tekstu »Čovjek i fotoaparat« prof. Borislav Božić pita se: »Tko je čovjek s fotoaparatom?«, i odgovara: »To je čovjek koji već preko šezdeset i pet godina fotografira. To je Borislav Ostojić koji slavi rođendan 24. siječnja i tako već osamdeset i dvije godine.


– Valja darivati slavljenika. Takvi su običaji. Poklon je ova izložba koju možemo opisno nazvati analogna i digitalna impresija svjetlom. Baš tako, ovi nizovi slika su mješavina fotografskih zapisa analogne i digitalne tehnologije s naglašenim svjetlosnim akcentima. Svjetlo je osnovni agens fotografije, a na ovim fotografijama, s obzirom na odabrane scene, samo svjetlo postaje motiv. Ostojić je u posebnoj samonametnutoj fotografskoj misiji. Svakodnevno snima četrdesetak fotografija i uz popratni tekst objavljuje ih na svom Facebook profilu – osvrnuo se Božić.


Facebook priče


Ovu dnevnu dozu fotografija omogućila mu je jednostavna i pouzdana digitalna tehnologija, a na pisanje teksta naprosto ga potiče novinarski nerv. Uvezanost fotografije i teksta čini njegove Facebook priče cjelovitim. To je autorski standard izgrađen u doba profesionalnog novinarskog rada, zadržavši ga sve do danas. Ostojić je neumorni fotografski autor, koji više od 65 godina misli i radi fotografiju. Uporno i ustrajno gradio je autorsko razumijevanje fotografije, shvaćajući da u konačnom umjetničkom statusu fotografije ne igra ulogu tehničko-tehnološka platforma već kreativni potencijal autora. Što je evidentno i na ovoj izložbi koja je zbir i analognih i digitalnih slika s visokim stupnjem estetske mjere interpretiranog motiva. Često su to portreti bliskih osoba ili slučajnih prolaznika s ljupkim pogledom suradničkog ozračja. Ako nije portret, onda je to scena grada s jasnim kompozicijskim odrednicama.


Fotograf i novinar




Borislav Ostojić rođen je u Imotskom 1937. godine, gdje odrasta i stječe prva životna iskustva. S 29 godina dolazi u Rijeku i upisuje se na Pedagošku akademiju. Po završetku školovanja kreće njegova radna karijera prosvjetnog radnika, novinara, urednika… Istovremeno uz sve poslove fotografira i radi dokumentarnu i umjetničku fotografiju. Kao profesionalni fotoreporter radio je u zagrebačkom Studentskom listu od 1957. do 1960. godine. Nekadašnji je urednik »Galeba« te novinar i urednik Novog lista.


Imao je četiri samostalne izložbe: u Rijeci, Delnicama, Ogulinu i Susku, a sudjelovao je na 105 izložaba umjetničke fotografije. Dobitnik je 23 nagrade i priznanja za umjetničku fotografiju. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća pripadao je grupi sedmero najaktivnijih i najuspješnijih članova Fotokluba Rijeka, koji su u tom razdoblju obilježili riječku amatersku umjetničku fotografiju. Počasni je član Fotokluba Rijeka.