Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
24. siječnja 2020.
Paško kulturno ljeto

Izložba fotografija Alenke Festini 'Pag, grad paškog sira' do 20. kolovoza u atriju Kneževog dvora

Foto TZ grada Paga
Foto TZ grada Paga
Autor:
Objavljeno: 14. kolovoz 2019. u 18:43 2019-08-14T18:43:32+02:00

Večeras se u 21 sat u sklopu Paškog kulturnog ljeta, u atriju Kneževog dvora u Pagu, otvara izložba fotografija "Pag, grad paškog sira" autorice Alenke Festini. Uz sudjelovanje Paške sirane na izložbi će se predstaviti i nagrade i priznanja koje je Paška sirana dobila u dosadašnjem radu kao najstarija sirana na otoku.

Izložba će biti otvorena od 14. do 20. kolovoza, od 20 do 22 sata.

Izložba "Pag, grad paškog sira" bila je prikazana u svibnju ove godine u sklopu projekta „Pag na meniju“ Srednje škole Bartula Kašića i Turističke zajednice grada Paga u suradnji s Udruženjem obrtnika.

U sklopu izložbe u Kneževom dvoru održati će se Radionica filcanja vune, u subotu, 17.08.2019. s početkom u 20 sati. Tehniku filcanja vune demonstrirati će Nikol Jakopić Donadić, dipl. ing. tekstilne tehnologije koja je osmislila i proizvela seriju slika i nakita od filcane vune pod nazivom „Woolly Handmade in Pag“, koja naizgled neugledno runo ovaca predstavlja u potpuno novom, vizualno i estetski prihvatljivom obliku.

Filcanje je tehnika obrade češljane vune koja se temelji na svojstvu vlakana da se uslijed mehaničkog i/ili toplinskog djelovanja, uz dodatak sapuna, međusobno isprepliću i mrse i to zahvaljujući ljuskavoj strukturi vunenog vlakna. Na taj način nastaje gust, neraskidiv materijal - filc.

O autorici izložbe

Alenka Festini kroz svoj kreativni i umjetnički rad predstavlja svoju lokalnu zajednicu, Pag, grad i otok. Tako i ovog puta, ali kroz fotografiju predstavlja zanimljivost paškog ovčarstva, ljepotu zlatnog koluta paškog sira, čovjeka i ovcu, svjetsku jedinstvenost koja od davnina postoji na otoku čiji je krajolik na prvu pogled najsličniji Mjesečevom.

Neke od fotografija objavljene su u Večernjem i Zadarskom listu. Njene tekstove i fotografije objavljivali su Agroklub, Ministarstvo kulture, i razni hrvatski i inozemni portali. Surađivala je sa HTV-om u emisiji Globalno sijelo.

Ovo je njena druga samostalna izložba, a fotografije je izlagala i u organizaciji Zadarta. Kroz svoj rad ona je predstavila ono što voli jer ga najbolje poznaje, a to je Pag. I tako kroz njenu pisanu riječ i fotografiju, ovaj grad, otok, i njegovu vrijednosti ovčarstva upoznali su mnogi, ne samo unutar granica Lijepe naše, već i znatno šire.

Naime, novinarski i fotografski rad Alenke Festini poznat je oko 20 godina. Kao novinar svoju ljubav pretočenu u lavinu riječi, a svoj pogled kroz široko kutni objektiv foto aparata, prenosila je hrvatskoj javnosti od početka 90-tih pišući za Vjesnik, Jutarnji listi, Večernji list, Novi list, Zadarski list te razne portale.

Kroz novinarski rad nije skrivala ljubav prema onim, kako ona kaže najvažnijim primarnim potrebama čovjeka, a taj je diši, pij i jedi. I svakako u ovoj trećoj ljudskoj primarnoj potrebi zauzela se upravo za predstavljanje paške janjetine i paškog sira, pašnjaka i zanimljivog krša, gdje se skriva obilje bilja, visoke kakvoće po bogatstvu eteričnosti, zadržanog i biljci zbog obilja posolica kao prirodnog konzervansa.

Posebnu ulogu u cijeloj priči dala je upravo čovjeku, vrijednim i spretnim rukama ovčara, sirara, jer bez tog trojstva - krajolika, ovce i čovjeka - paške delicije, sira i janjetine, ne bi postojale.

Organizator izložbe je Turisitčka zajednica grada Paga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.