"Balkanalije"

Izložba crteža Samire Kentić: Dijagnoze društvenog horora

Maja Hrgović

Snimio Denis Lovrović

Snimio Denis Lovrović

Samira Kentrić je slovenska autorica koja se bavi ilustracijom, ali i umjetnošću obilježenom kritičkim promišljanjem svijeta. Polazeći od osobnog iskustva, ona svoj društveni okoliš promatra iz rakursa djeteta iseljeničke bosanske obitelji te tako dodatno osnažuje prikaze općeg stanja ratne i poratne stvarnosti ovih prostora



ZAGREB »Zatim su se u kuću uselile izbjeglice« – piše ispod crteža na kojem djevojčica lica zgužvana u grimasu gnjeva i frustracije, energično komada nešto objema rukama. Na drugom su crtežu djeca s pionirskim kapama i maramama, prikazana u trenutku nakon perfidnog rituala inicijacije u svijet ideologije.


Na trećem je pak zaigrana maca koja rasplićući klupko vune zapravo para labave rubove federativnih cjelina na karti Jugoslavije.  Ovi crteži pripadaju velikom, višedijelnom narativu objedinjenom na izložbi »Balkanalije – odrastanje u tranzicijskom vremenu« u Galeriji Forum. Izložba intrigantnog naslova predstavlja rad slovenske autorice Samire Kentrić, a ime dijeli s naslovom njezina strip albuma »Balkanalije« koji je ubrzo nakon objavljivanja prošle godine izazvao golemu pažnju javnosti.


Samira Kentrić je slovenska autorica koja se bavi ilustracijom, no jednako tako i umjetnošću obilježenom kritičkim promišljanjem svijeta. Polazeći od osobnog iskustva, ona svoj društveni okoliš promatra iz intimnog rakursa djeteta iseljeničke bosanske obitelji te tako dodatno osnažuje prikaze općeg stanja ratne i poratne stvarnosti ovih prostora.




– Umjetnica koja u svojim (nad)realističkim crtežima pokazuje suvereno zanatsko umijeće ne zaustavlja se na demonstraciji vlastite virtuoznosti nego koristi metier kao sredstvo posredovanja intenzivne refleksije, aktivnog postavljanja prema društvenom hororu proteklog razdoblja, jednako kao i prema problematičnoj suvremenosti koja je uslijedila. Kroz metaforičke i alegorijske »montažne« prizore u kojima se isprepliću autobiografska iskustva s lokalnim i globalnim političkim događajima, u prikazima koje obilježava otpor i pobuna, žestina, sarkazam, ali i nježne, melankolične evokacije djetinjstva, autorica nastoji objasniti i sebi i publici mučnu kompleksnost svijeta i vremena u kojemu se zatekla – ističe se u kataloškom tekstu izložbe, koju Galerija Forum priređuje u suradnji sa slovenskim Veleposlanstvom.


Gotovo četrdeset monokromnih crteža-akvarela, s tek mjestimičnim kolorističkim akcentima, izloženo je na katu galerije. Među njima su i zanimljivi portreti političara koji su igrali ulogu u raspadu Jugoslavije, ali i prizori iz gastarbajterskog života i iz autoričine vlastite svakodnevice.


Samira Kentrić rođena je 1976. u Ljubljani. Kao slobodna umjetnica intenzivno se bavi ilustracijom knjiga i časopisa.  Izlagala je u mnogim europskim gradovima, a njezine ilustracije objavljene su i u prestižnoj publikaciji American Illustration. Prošle godine primila je međunarodnu nagradu Special Book Award. Od 1999. godine djeluje i kao dio umjetničkog dvojca Eclipse koji je za svoj rad 2001. godine dobio nagradu Zlatna ptica.  Izložba ostaje otvorena do 26. ožujka.