"Prazno/Empty" u MSU Istre

Izložba Zlatka Kopljara: Umjetnost, centri moći i diktat korporacija

Mladen Radić

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre



PULA U Muzeju suvremene umjetnosti Istre otvorena je izložba Zlatka Kopljara »Prazno/ Empty« koja se može razgledati do 18. kolovoza, a obuhvaća njegova četiri rada nastala u razdoblju od 2012. do 2017. godine koji se – kaže kustos Mladen Lučić – mogu sagledati kao smislena cjelina realizirana u mediju instalacija i video filmova.


–  Radi se o kompleksnim instalacijama kojima Kopljar propituje svoj odnos prema muzejskim institucijama koje doživljava kao zatvoreni ekskluzivni sistem u kojem više nije bitna umjetnost, već pozicije moći i vladavina novca. Kopljar sagledava nove muzeje suvremene umjetnosti kao institucije u kojima vladaju nova pravila koja će postupno ukinuti funkciju muzeja kao živog organizma, riznicu umjetničke memorije i  kreativne ideje te da će sukladno svjetskom korporativnom diktatu i u njima nastupiti estetska, etička, intelektualna i individualna – praznina – piše Lučić o Kopljarovom radu.


Ravnateljica MSUI-ja i kustosica izložbe Ketrin Milićević Mijošek ističe da je ovaj autor još od 1990-ih prisutan na domaćoj sceni, a jednako je primijećen i prisutan i na međunarodnoj sceni jer su teme o kojima progovara po mnogo čemu univerzalne. Kopljar je najpoznatiji  po instalaciji »K9« kada je klečao na bijeloj maramici pred centrima moći u New Yorku, Pekingu i Washingtonu.




– Propitivanje današnje umjetnosti, današnje pozicije umjetnika u društvu i samih institucija kao takvih, centara moći i svega ostalog što nam diktiraju današnji moćnici i korporacije – baš to Kopljar preispituje u svom radu. Njegov umjetnički izraz, a to se može vidjeti na ovoj izložbi, baziran je na minimalističkom kazivanju, ali vrlo eksplicitno govori što on kao umjetnik želi poručiti – kaže Lučić.


– Ideja filma »K16« koji sam ovdje izložio u dnu prostora  bila je progovoriti o tome što se događa, kako se razmišlja, kako se živi u Hrvatskoj koja je na rubu Europe i rubu zapadne misli. Mi to vrlo dobro znamo i meni se čini da je to onako kako prikazujem u svom filmu. »K18« je zadnji film koji sam snimio, a govori o identitetu koji sam ja stvorio i u »K18« sam ga zapravo eliminirao. Taj rad temeljim na misli koja kaže »Nije li posao umjetnika svaki dan umjetnosti reći zbogom« – rekao je Kopljar.


Druga dva rada govore o odnosu prema institucijama.


Izložba je realizirana uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Ministarstva kulture  i Grada Pule.