Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
14. studenoga 2019.
Slike i skulpture

Izložba "Summa mediterranea" Matka Trebotića: Duhovne refleksije Mediterana u Beču

Foto: Marko Gracin
Foto: Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 30. studeni 2016. u 15:39 2016-11-30T15:39:46+01:00

Izloženo je pet brončanih skulptura i 27 slika u kombiniranoj tehnici na platnu i papiru

BEČ Izložba »Summa mediterranea« hrvatskog umjetnika Matka Trebotića, koja obuhvaća 32 njegova djela, a prikazuje duhovne refleksije Hrvatske, Dalmacije i Mediterana, otvorena je u ponedjeljak navečer u galeriji Suppan Contemporary u središtu Beča.

Izloženo je pet brončanih skulptura i 27 slika u kombiniranoj tehnici na platnu i papiru, među njima nekoliko velikih formata.
– U Trebotićevim radovima očitava se ljepota i kontrasti Dalmacije i Hrvatske, moderno se sažima s tradicionalnim, mistično s realnim, što predstavlja pravi mediteranski dijalog sa sveukupnom europskom tradicijom i umjetnošću – rekla je pred brojnom austrijskom i hrvatskom publikom otvarajući izložbu hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković.

– Ovom izložbom Matko Trebotić prikazuje kako je hrvatska kultura svojom kompleksnošću duboko ukorijenjena u europsku. Trebotić nikad nije napustio svoje korijene i svoj rodni Brač koji ga prate u umjetničkom stvaralaštvu – naglasila je.
Vlasnik galerije Martin Suppan nazvao je Trebotića »univerzalnim umjetnikom sa svjetskom reputacijom«, dodajući da je prije nekoliko godina vidio Trebotićevu izložbu u bečkoj palači Porcia, te ga nakon toga posjetio u njegovu ateljeu u Splitu.

Matko Trebotić kazao je da mu je »velika čast ponovno izlagati u Beču i to u jednoj od vodećih privatnih galerija u prvom okrugu«. Dodao je da je ova izložba zbir njegova 45-godišnjeg umjetničkog stvaralaštva te da prikazuje »duhovne refleksije Dalmacije, Hrvatske u širem kontekstu Mediterana«

– Sve počinje i završava na Mediteranu, a ako je dašak Mediterana došao u hladni Beč onda je izložba donijela ono što je trebalo – ocijenio je Trebotić.
To je četvrta Trebotićeva izložba u posljednjih deset godina u Beču, a otvorena je do 13. prosinca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.