Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. studenoga 2019.
Zaranjanje u mistiku

Izložba "Snovi - Dreams" Luise Ritoše u galeriji "Juraj Klović"

 Rad »Sanjač«, digitalna grafika
Rad »Sanjač«, digitalna grafika
Autor:
Objavljeno: 17. kolovoz 2019. u 11:21 2019-08-17T11:21:16+02:00

RIJEKA - Izložba »Snovi - Dreams« Luise Ritoša bit će otvorena u galeriji »Juraj Klović« 20. kolovoza u 19.30 sati.

Kako ističe autorica, svi sanjamo ponekad, dok spavamo, a ponekad i u budnom stanju.

- Sanjamo o boljim mogućnostima, boljoj budućnosti. Snovi mogu biti prožeti ugodnim ili neugodnim sadržajima, nekad začuđujuće neutralnim i nejasnim, i bez obzira na to kakve su tematike, još uvijek svi oni sadrže mističnu komponentu koju ni najnovija istraživanja, testiranja i dokazivanja njihove fiziološke memorijske funkcije ne mogu razbiti. U tu mističnu komponentu nadala sam se zaroniti i dopustiti sebi kreativnost izvan cenzure.

Proces umjetničkog stvaranja uvijek je prožet igrom svjesnog i nesvjesnog, napetošću iščekivanja vlastitog likovnog rješenja, a ponekad postaje samo zanesenost i udubljenost u meditativni trenutak. Kroz uranjanje u vlastitu unutrašnjost, iznjedrila sam likove i simbole koji su se pojavili kao nositelji određene poruke, ideje, stava... lustrativnost koja karakterizira radove negdje se gubi, da bi je zamjenila poetičnija slikarska forma nastala u igri takozvanog Rorschachovog testa, koja otkrivanje vlastitog sadržaja prepušta isključivo promatraču - osvrnula se Ritoša.

Luisa Ritoša rođena je 1974. u Pazinu. Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, studij likovne kulture, izborni predmet slikarstvo. Od 2007. predsjednica je udruge Arterija suvremene umjetnosti Rijeka. Vodila je radionice crtanja i slikanja u udruzi »Leonardo«. Kolektivno i samostalno izlagala je u domovini i inozemstvu. Izložba je otvorena do 3. rujna. 

Rad »Sanjač«, digitalna grafika

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.