Izložba

Izložba “Screen present tense” u galeriji Bačva

Miljenko Marin



ZAGREB U galeriji Bačva Doma hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu u petak, 9. lipnja u 19 sati otvara se međunarodna grupna izložba »Screen present tense« kustoskog dvojca Sandra Sterle i Klaudio Štefančić.


Performans pod naslovom »Show Personality Not Personal Items« tom će prigodom izvesti riječka umjetnica s nizozemskom adresom Nora Turato, jedna od sudionica izložbe.


Izložba »Screen Present Tense« posvećena je suvremenim oblicima performansa i feminizmu, najavljuju organizatori, dodajući da performans kroz svoju povijest nikad nije bio potpuno neposredan, nikada lišen određene medijacije, već je često ovisio o tehnologiji, bilo da je riječ o tekstu, fotografskoj ili video dokumentaciji izvedbe, bilo o performansu na društvenim mrežama.




Paradoks moderne tehnološke medijacije leži u tome da se stvarno tijelo neprestano pretvara u tijelo-sliku. Utjelovljeno iskustvo, drugim riječima, nikada nije slobodno od tehnologije. S druge strane, bilo je pitanje dana kada će se umjetnice pojaviti u javnom prostoru Mreže i uhvatiti se ukoštac s dominantnom pozicijom muškog pogleda, stoji u najavi izložbe.


Na izložbi u Bačvi izlažu uglavnom žene – Labanna Babalon, Genevieve Belleveau, Melanie Bonajo, Elektra KB, Bruna Radelja, Andrea Resner, Ivana Rončević, Erica Scourti, Leah Schrager, Sandra Silađev Dinja, Nora Turato i Saoirse Wall te splitski umjetnik, kustos i LGBT aktivist Tonči Kranjčević Batalić. Dan nakon otvorenja bit će u Klubu Doma HDLU-a održan razgovor s dijelom umjetnica.