Putovanje kroz zbirke

Izložba ‘Novo vrijeme, 2. poluvrijeme’ večeras u Muzeju Grada Rijeke

Kim Cuculić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Izložba je zamišljena kao hod kroz muzejske zbirke, koje se pred očima promatrača pojavljuju poput »košarica« popunjenih reprezentativnom muzejskom građom



RIJEKA – Izložba »Novo vrijeme, 2. poluvrijeme« bit će otvorena u Muzeju grada Rijeke večeras u 19.30 sati. Povod za izložbu je taj što je MGR u iščekivanju velikih promjena, odnosno nalazi se pred fazom preseljenja u bivši »Benčić«.


– To je povod izložbi kojom se promišlja o »novom vremenu« kao »drugom poluvremenu« djelovanja ustanove. Muzej će za manje od godinu dana useliti u nekadašnju upravnu palaču Rafinerije šećera, u sklopu kasnijega tvorničkog kompleksa »Benčić«. Izložba predočuje putovanje kojem su okosnica predmeti iz više muzejskih zbirki, uključujući priče i sjećanja vezana uz njih. Muzej danas sakuplja i čuva predmete što svjedoče o posljednjih tri stotine godina gradskog života.


To su predmeti iz svakodnevnog života, slike, skulpture, odjeća, razglednice, pisani dokumenti, fotografije i mnogo čega drugog pribavljenog od riječkih obitelji, institucija ili sakupljenog iz drugih izvora, čime se znalo spriječiti nestanak predmeta ili njihova devastacija.


Atraktivne priče




Izložba je zamišljena kao hod kroz muzejske zbirke, koje se pred očima promatrača pojavljuju poput »košarica« popunjenih muzejskom građom – reprezentativnom i svojom raznolikošću i vlastitom vremenskom protežnošću i vrijednošću pojedinačnih predmeta. Posebna je privlačnost izložbe u činjenici da će uključiti akvizicije koje već duže vrijeme nisu bile dio izložbenih postava.


Izložbeno putovanje podsjetit će također na atraktivne priče što su bile obrađivane zasebnim muzejskim projektima vezanim uz dosadašnju zgradu ustanove. Riječ je o projektima: Riječka luka, Adamićevo doba, Merika, Rijeka sjećamo se, Riječka industrijska priča, Čarobna igla, Pozdrav iz Rijeke i drugima.


Također o projektima koji su progovorili o životu znamenitih Riječana, bili oni arhitekti, fotografi, slikari… kao što su Emilio Ambrosini, Andrija Čičin-Šain, Ninoslav Kučan, Igor Emili, Leontine von Littrow, Mauro Stipanov….



Posljednji segment izložbe čini predstavljanje izvedbenog projekta budućega stalnog muzejskog postava u palači Rafinerije šećera, što je ujedno poziv za posjećivanje Muzeja i u njegovu »drugom poluvremenu« – navodi se u najavi izložbe, koja se može razgledati do 31. kolovoza.


Povijest Muzeja


Muzej grada Rijeke spominje se u gradskoj povijesti još 1875. godine, kada je vladar Franjo Josip darovao Riječanima čašu u želji da je čuvaju kao izložak svoga gradskog Muzeja. To je bio poticaj da ga osnuju, jer ga u tom trenutku nisu imali. Kad je 1893. konačno otvoren Gradski muzej – Museo Civico, a 1933. i Muzej grada Sušaka, dobivene su ustanove čija je građa dobrim dijelom i danas temelj riječkih muzeja.


Kao moderna ustanova, Muzej grada Rijeke ima svoje početke u Muzeju narodne revolucije Rijeka, osnovanom prema odluci Gradskoga narodnog odbora Općine Sušak 30. svibnja 1961. godine.



Sjedište Muzeja narodne revolucije nalazilo se u nekadašnjoj kući grofa Lavala Nugenta, pored Trsatske gradine, u Ulici Petra Zrinskoga. Zbog neadekvatnih uvjeta, preseljen je 12. studenog 1976. u novu, suvremenu, namjenski izgrađenu zgradu, sa stalnim postavom, ustrojenim zbirkama i adekvatnim muzejskim standardima.


Kao ustanova će djelovati do 11. travnja 1994. godine, kad je odlukom Gradskoga vijeća Muzej narodne revolucije preimenovan u Muzej grada Rijeke. Nova ustanova nastavila je djelovati u istoj zgradi, smještenoj u gradskom središtu, u parku Guvernerove palače.


Zgrada je modernistički objekt što ga je namjenski za muzej 1976. projektirao Neven Šegvić. Za taj je projekt ovaj arhitekt dobio republičku i saveznu nagradu Borbe za najbolje arhitektonsko ostvarenje u Hrvatskoj 1976. Pored zgrade, Muzej grada je naslijedio dokumentarnu građu svoga prethodnika, pohranjujući je u novoformirane zbirke.