Majstor moderne tradicije

Izložba Josipa Vanište u rovinjskoj galeriji Adris

Hina

U devetome desetljeću života Vaništa se, zahvaljujući slikarskom i književnom djelu, predstavlja kao jedan od posljednjih aktivnih velikih majstora moderne tradicije, kao što su bili njegovi uzori



ZAGREB – Izložba slika Josipa Vanište otvara se u srijedu 27. lipnja u rovinjskoj galeriji Adris, a posjetitelji će uz ostalo moći vidjeti njegove slike »Ana«, »Rooseveltov trg zimi«, »Dvije hrvatske kuće« i »Autoportret-detalj«.


»U devetome desetljeću života Vaništa se, zahvaljujući slikarskom i književnom djelu, predstavlja kao jedan od posljednjih aktivnih velikih majstora moderne tradicije, kao što su bili njegovi uzori, poticatelji, učitelji, poznanici ili prijatelji Morandi, Carra, Sironi, Braque, Derain, Balthus, Giacometti ili pak Račić, Tartaglia, Babić, Šimunović, Mušič«, istaknuo je u katalogu izložbe Igor Zidić.


Vaništa je rođen u Karlovcu 17. svibnja 1924., studirao je na zagrebačkoj Likovnoj akademiji, a 1950. završio tzv. specijalnu slikarsku školu kod Marina Tartaglie. Prvu je izložbu imao 1952. s Miljenkom Stančićem u Zagrebu, u Muzeju za umjetnost i obrt.




Početkom ’60-ih Vaništa je jedan od suosnivača umjetničke skupine Gorgone koja se zalagala za alternativne oblike djelovanja, priređivala izložbe i izdavala istoimeni časopis najavljujući konceptualizam i odustajanje od materijalizacije umjetničkih djela.


Samostalno je izlagao u Zagrebu, Karlovcu, Opatiji, Rijeci, Osijeku, a njegova su djela izlagana i širom svijeta, od New Yorka, Pariza i Londona do Damaska, Pekinga, Bombaya i drugdje, a danas se smatra jednim od najistaknutijih hrvatskih umjetnika.


Izložba u rovinjskoj galeriji ostaje otvorena do 26. kolovoza.